De vuxnas agerande får många barn att sluta idrotta. Foto: Mostphotos

Var femte idrottande barn upplever hård press

Varje dag släcks idrottsintresset för barn på grund av vuxnas beteende kring deras träning och tävling. Nu släpper flera idrotters distriktsförbund i Stockholm en film för att öppna ögonen på ledare och föräldrar.

  • Publicerad 14:00, 20 apr 2017

– Syftet med filmen är att skapa medvetenhet och förändring bland vuxna, tränare, ledare, föräldrar och andra personer som finns i barnens idrott. Vi vill att barnen ska veta att vi gör detta för deras och för idrottens skull, att vi står på deras sida, säger Cinnika Beiming, distriktschef på Stockholms Idrottsförbund.

”Fråga om jag hade kul i stället”

I dag är den vanligaste idrottaren 11 år, efter det slutar många. En av orsakerna som kartlagts är bakgrunden i den film som nu lanseras – att miljön kring barnens idrott släcker glöden och förstör hela grunden för ett potentiellt livslångt idrottande.

 – Så klart vill jag ha ditt stöd, men du stöttar inte mig genom att fråga om jag vann efter varje tävling. Fråga om jag hade kul i stället, om jag lärde mig något, säger ett barn i filmen.

Film för förändring

Studier visar att så många som var femte barn upplever för hård press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Därför lanserar nu distriktsförbunden i Stockholm inom handboll, innebandy, basket och fotboll ett gemensamt manifest, en film, tillsammans med Stockholms Idrottsförbund – för att få till förändring.

– En ny syn på träning och tävling i förening är nödvändig för att nå målet att ge förutsättningar till individer att vara aktiva hela livet, säger Björn Larsson, ordförande i Stockholms Basketbollsdistriktsförbund.

Här kan du se filmen: