Skådespelaren Lisen Rosell och regissören Anne Jonsson. Till sin hjälp har de Tanya Byrne, ljuddesigner, och Emma Palmkvist, dramatiker och manusförfattare. Foto: Unga Tur

Vår artikel blir teater

Tidningen Årsta/Enskede skrev en artikel om en misstänkt djurfälla i Årstaskogen för två år sedan. Nu blir artikeln teater med premiär i höst.

  • Publicerad 11:03, 2 jul 2018

Det började med ett tips till tidningen om att någon hade riggat upp en djurfälla i Årstaskogen. Väldigt avancerad med mycket nät och äpplen upphängda i träden som lockbete. Vår reporter, det vill säga jag, åkte dit och kollade. Det mynnade ut i en text om mysteriet med fällan i skogen.

Fick gåshud

Några dagar senare hörde en förälder av sig. Det visade sig att det var två tjejer i Årsta som ville ha något att göra på sommarlovet så de hade skapat en egen värld med imaginära hästar och hagar i den lilla gläntan.

Artiklarna har nu använts som inspiration till en teaterpjäs som har premiär i höst. Arbetet har pågått sedan 2016, då artiklarna skrevs, och då regissören och skådespelaren för första gången läste om mysteriet i Årstaskogen.

– Jag fick gåshud när jag läste artikeln, och får det nu igen när jag pratar om den. De här tjejerna gör anspråk på sin plats och deras värld med hästarna blir så verklig. De gick dit varje dag klockan halv nio för att ge dem mat. Det är så fint, säger regissören Anne Jonsson.    

Politisk sprängkraft

Samtidigt lästes texten av en kollega på annat håll. De började prata om den och det blev fröet till pjäsen Between som repeteras just nu.  

– Jag tycker att artikeln har politisk sprängkraft, med deras lite hemliga värld som inte var känd för vuxna. Fantasin har en radikal potential, säger Lisen Rosell, pjäsens enda skådespelare.

– Så typiskt det här att vuxna väljer att se det som något ondskefullt, när det handlade om ett fantasi-stall, säger Anne.

Publiken har hörlurar

Föreställningen riktar sig till ungdomar 12-14 år och är uppbyggd som ett interaktivt drama där publiken deltar med hjälp av hörlurar. De får höra olika ljud och får enkla uppdrag att utföra under handlingens gång.

– Vi skapar bilder åt publiken. Det handlar om Anna som har stängt in sig på sitt rum och publiken får följa henne och får tillslut förklaringen varför hon har stängt in sig, säger Anne Jonsson.

Pjäsen visas på Unga Tur, som är en del av Turteatern i Kärrtorp, med premiär 13 september.