En 16-årig yngling boende i Skolkloster har orsakat en polisiär utryckning med flera patruller, vilket var en onödig säkerhetsåtgärd. Det hände den 6 mars 2021 påPukslagarens väg i Håbo kommun.

Ynglingen ringde in till polisens ledningscentral, och påstod sig vara en efterlyst person och att han var beväpnad med en pistol. Genom detta lämnade han en oriktig uppgift om attdet fanns fara för människors liv eller hälsa.

Polis drog vapen

Två polispatruller började lägga upp en plan för hur de skulle agera. De parkerade vid adressen och mötte en kille vid en kulle. En av poliserna drog vapen. När de kom fram såg deatt det var Skoklosterynglingen.

Hög beredskap

Initialt behandlades larmet som skarpt och polisen gick in med enhögre beredskap. När de fick uppgifter om att killen inte kunde sina sista fyra siffrorsänkte de sin beredskap något. De tog skydd bakom bilarna och drog vapen.

Om det inte hade funnits en uppgift om vapen hade de agerat på ett helt annat sätt, har en polisman berättat i förhör.

Skoklosterynglingen har själv nekat till att ha ringt samtalet. Tingsrätten kan dock konstatera att ynglingen har befunnit sig på adressen och att han har en klar koppling till telefonen som använts.

Två vittnen har också lyssnat på det inspelade larmsamtalet och är helt säkra på att det är Skoklosterynglingens röst som hörs i samtalet.