Polisen utreder misstänker att branden på taket till Täby Centrum är anlagd. Foto: Ulrika Lind

Vapiano efter branden: Detta är oacceptabelt

Polisen misstänker att branden på taket till Täby Centrum är anlagd. Trots larm om att köpcentret snabbt skulle utrymmas uppmanade Vapianos restaurang kunderna att först köa till kassan.  – Vad jag såg var nog vi, gästerna på Vapiano, ute sist trots att vi var precis vid utgången, säger Johan Anesäter.

  • Publicerad 13:06, 20 feb 2017

Strax före kl.21 på lördagskvällen fick räddningstjänsten larm om misstänkt brand på taket till Täby Centrum. Butikerna i köpcentret hade stängt, men mataffärer, garage och restauranger var öppna. Polisen försökte med hjälp av räddningstjänst och väktare snabbt utrymma, men alla förstod inte allvaret.

– Man schasade ut dem i ena änden och så gick de in i andra, säger Carina Andersson vid Stockholmspolisen.

LÄS MER: Så letar polisens efter misstänkta för branden

Kritisk mot Vapianos

Hård kritik riktas också mot Vapianos för att restaurangens personal inte utrymde direkt utan istället uppmanade kunder att betala i kassan.

– Det var ingen i personalen som sa gå ut och lämna lokalen och sedan visste vi inte hur nära branden var. Det enda som sa att man skulle ut direkt ut var larmet i högtalarna, berättar Johan Anesäter, som kände sig tvingad att gå till kassan fast de knappt hann smaka på maten.

Johan Anesäter är kritisk mot Vapianos personal agerande under branden i Täby Centrum. Han anser att de borde utrymt direkt.

Flickvännen fick panik

Hans flickvän, som har varit med om en otäck brand förut, fick panik och sprang ut själv. Johan Anesäter tycker att Vapianos personal agerade fel som inte hjälpte alla ut snabbt.

– Vad jag såg var nog vi, gästerna på Vapiano, ute sist trots att vi var precis vid utgången. Det var mycket folk ute som försökte kolla upp på taket. Vi såg inga lågor, men vi såg rök som steg upp, berättar han.

”Går utrymningslarmet ska man utrymma”

Veronica Sandström på Storstockholms brandförsvar betonar att arbetsgivare har ansvar för personalen känner till rutinerna vid en utrymning.

– Går utrymningslarmet ska man utrymma. Väljer man att inte utrymma själv eller hindrar någon annan tar man på sig ett ansvar som man inte har kunskap om. Det är bara räddningsledaren som har sådan kunskap, säger Sandström.

”Detta är oacceptabelt”

Hanna Mannberg, vd på Vapiano, uppger i ett skriftligt svar till Mitt i Täby att rutinerna brustit och att det var fel av personal att inte utrymma direkt: ”Det följer inte våra riktlinjer och rutiner gällande brandskydd. Vissa gäster gick ut direkt medan andra ställde sig i kö för att betala. Vi har även fått information att vissa gäster kände sig uppmanade att betala. Detta är oacceptabelt”.

Vapianos förtydligar rutinerna

Enligt Hanna Mannberg tar Vapianos allvarligt på kritiken och har vidtagit åtgärder:

”Vi har i dag ytterligare förtydligat våra rutiner till samtliga medarbetare och haft samtal med alla ansvariga på av våra restauranger om att vid en evakuering är alltid absolut första prioritet att samtliga gäster och medarbetare utryms omedelbart”, förklarar Hanna Mannberg.

Vd Hanna Mannberg lovar också att alla Vapionos gäster som behövde betala trots branden får pengarna tillbaka ifall de hör av sig.