Hunden blir inte rastad. Foto: Mostphotos

Vanvårdad hund får inte komma till veterinären

Hunden har öroninflammation, dåliga tänder och oklippta klor. Men ägaren, en 80-årig kvinna i Vallentuna, vill inte ta den till veterinären. Nu riskerar hon att bli av med sitt husdjur.

  • Publicerad 20:46, 25 mar 2020

I december anmäldes hon till länsstyrelsen av en person som sett vilket skick hunden var i och då tagit den till ett hunddagis eftersom den luktade illa och hade långa klor som var så långa att hunden måste tas till veterinär.

Där konstaterades, enligt anmälaren, att den hade dubbelsidig öroninflammation och att flera tänder var så dåliga att de behövde dras ut  Veterinärens bedömning var att hunden hade så ont att den annars behövde avlivas. Något som ägaren dock inte ville gå med på. Anmälaren ansåg också att hunden inte blev ordentligt rastad.

Dåliga tänder och smärtor

I januari gjorde en djurskyddsinspektör från länsstyrelsen kontroll hos 80-åringen. Inspektören såg att hunden hade tandsten, tjocka bruna tandbeläggningar och rött tandkött. Klorna var återigen för långa. Ägaren sa att den varit hos veterinär men ville inte säga vilken. Hon bekräftade att veterinären velat dra ut tänder men ansåg inte själv att hunden hade ont eller att någon åtgärd behövdes.

När länsstyrelsen ringde och kollade med veterinären visade det sig att hunden varit där redan i oktober. Veterinären hade då  velat operera bort tio tänder och utreda fem. Hunden hade tandlossning och veterinären ansåg att den led av smärtorna. Därför behövde den avlivas om inte ägaren inom några månader gjorde något åt tänderna. Ägaren avbokade sedan operationerna två gånger.

Inget svar

När länsstyrelsen ringde henne i januari blev hon uppmanad att boka tid inom en vecka och meddela var. Men hon hörde aldrig av sig och svarade inte när länsstyrelsen sökte henne.

Nu drar länsstyrelsen slutsatsen kvinnan inte har för avsikt att hjälpa sin hund. Hon får nu ett så kallat föreläggande om att ta sitt husdjur till veterinären och att följa veterinärens rekommendationer. Om hon inte gör det kan länsstyrelsen ta hand om hunden och förbjuda 80-åringen att ha hand om djur.