Väntan över: Denna vecka öppnar plaskdammarna

Många har väntat otåligt. Men nu under veckan fylls plaskdammarna i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö. Eller rättare sagt – nästan alla dammar. – Arken har en trasig vattenledning, så den kan inte öppna som planerat, säger Robert Lilja, parkingenjör.

  • Publicerad 15:23, 4 jun 2018

Värmeböljan har gjort invånarna mer otåliga än vanligt.

– En del har undrat varför vi inte har kunnat öppna tidigare nu när det är så varmt, men då måste man behövt göra en extra beställning av entreprenören vilket är en ganska stor kostnad. Det är också mycket förberedelser innan man kan fylla dammarna, säger Robert Lilja, parkingenjör på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning. 

Men nu under vecka 23 är det alltså dags. Då ska entreprenören beta av och fylla alla plaskdammar i söderort. Det handlar om Vippan, Lugnet, Sannadalsparken och Aspuddsparken. Under senare delen av juni öppnar också den nyrenoverade Svandammsparken.

Arken har trasig ledning

Däremot är Arken på Torsslowsbacken 2 avstängd på grund av en trasig vattenledning.

– Vi jobbar för att det ska vara löst så snart som möjligt, men vi kan inte lova när det är klart, säger Robert Lilja.

Även i Älvsjö är det premiär för plaskdammarna denna vecka. När Mitt i ringer till stadsdelsförvaltningen meddelar man dock att Örby slotts plaskdamm brukar fyllas sist ut under veckan,  efter önskemål från Sjöängsskolan, som inte vill att skolbarnen ska gå dit och blöta ner sig.

Tillbakavisas av skolan

Men Angela Svensson, rektor på Sjöängsskolan, säger att de gärna hade sett en fylld plaskdamm redan för några veckor sedan.

– Det är möjligt att det kanske varit problem tidigare, men det är inget som jag känner till. Det måste vara gamla uppgifter som lever kvar. Från vår sida är det fritt fram att fylla plaskdammen, säger hon.