Vänsterpartiet vill ha en kärnvapenfri framtid för Håbo kommun. Några kärnvapen finns dock inte i kommunen i nuläget. Förslaget handlar i stället om att kommunen ska ansluta sig till en internationell kampanj till stöd för FN:s konvention om kärnvapenförbud. Detta föreslår Vänsterpartiet i en motion till kommunfullmäktige.

Hot mot Håbo

"Kärnvapen utgör inte bara ett existentiellt hot mot hela jordens befolkning, det utgör ett synnerligt hot mot Håbo kommun och hela Region Uppsala. En explosion över Uppsala eller Stockholm skulle påverka hela regionen. Närheten till Arlanda, ledningsregementet och den framtida flygflottiljen är också bara några av de skälen till varför Region Uppsala skulle vara ett strategiskt mål", står det i motionen.

Ska beredas

Håbo kommunfullmäktiges sammanträde den 21 december beslutade att överlämna Vänsterpartiets motion till kommunstyrelsen för beredning.

Den internationella kampanjen som Håbo föreslås ansluta sig till heter ICAN Cities Appeal. Göteborgs kommun har gått med i kampanjen.

Vill påverka staten

Säkerhets- och utrikespolitik råder visserligen staten över, men motionärerna anser att kommuner bör verka för att skydda sina invånares intressen, liv och hälsa genom att påverka staten.