Jesper Wiklund Foto: Anna Z Ek

Vänsterpartiet: Vi kommer att ha en hållhake

Vänsterpartiet ska hjälpa C, L och S att få igenom deras politik i utbyte mot att (V) får inflytande i olika nämnder. – Nämnderna ska dessutom omförhandlas varje år, vilket gör att vi har en hållhake på dem, säger Jesper Wiklund (V)

  • Publicerad 14:21, 9 nov 2018

Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna presenterade på fredagen ett nytt styre för Sundbyberg.

Med sina 26 mandat kommer de inte ha egen majoritet, utan kommer att ta stöd av Vänsterpartiet för att få igenom sin politik.

Man säger att man har en ”valteknisk överenskommelse” om att Vänsterpartiet kommer att rösta för budgeten som C, L och S lägger, plus att rösta för de utnämningar till kommunstyrelsen och nämnder som koalitionen kommer att lägga.

I gengäld får Vänsterpartiet ett antal poster i olika nämnder.

– Vi kommer ha viktiga roller i nämnderna, säger Jesper Wiklund (V), som är nöjd med överenskommelsen.

– Det är ett mindre dåligt styre än ett Moderat-lett styre.

Känns det inte surt att inte få vara med i ett politiskt styre?

– Jo det gör det. Men vi vill främst driva en politk som leder till ett grönt och hållbart samhälle, då är titlar inte så viktiga.

Vänsterpartiet kommer fortsatt att sitta i opposition i Kommunfullmäktige och där lägga sina egna förslag poängterar Jesper Wiklund.

– Det här styret är troligare att de kommer att släppa igenom våra förslag än vad ett Moderat-lett styre skulle göra. Nämnderna ska dessutom omförhandlas varje år, vilket gör att vi har en hållhake på dem i och med att vi då kan riva upp samarbetet.

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger Anne...torsdag 21/1 1:15