Vänsterpartiet i Täby och Danderyd hamnar precis under gränsen till att ta sig in i kommunfullmäktige. 1,8 procent av rösterna fick de av Danderydsborna.

Därmed snubblar de precis på målsnöret.

– Men jag är en positivt tänkande person, så jag tänker nästa mandatperiod – då jäklar. Sen fick vi lite bättre resultat än förra mandatperioden också, det är glädjande, säger Marina Davidsdotter, gruppledare.

Till riksdagen gick det något bättre. 2,1 procent av Danderydsborna la där sin röst på Vänsterpartiet.

Senast Vänsterpartiet hade mandat i Danderyds kommunfullmäktige var 1998.

– Ja, det är så långt tillbaka i tiden. Det är på tiden att vi kommer in igen, säger Marina Davidsdotter.

Vad kommer ni jobba hårdare med nästa val?

– Jag är kurator så en av mina hjärtefrågor är psykisk ohälsa. Något som ökat i vårt område. Det är långa köer till ätstörningsmottagningar och Danderyd har högsta alkohol- och drogproblematik bland ungdomarna i hela länet.

Även socialdemokraterna gick något fram i fullmäktige i Danderyd, från 7,5 till 9,7 procent. En glädjande utveckling, menar Marina Davidsdotter.

– Ja, det är det. Jag har fått frågan om jag inte ska gå med i S, men Vänstern behövs även i blåa Danderyd.

Vänsterpartiet i Täby och Danderyd har cirka 200 medlemmar. Under valrörelsen har de enligt Marina Davidsdotter sett ett ökat intresse för partiet.

– Vi kommer fortsätta jobba för humanitet, solidaritet, klimatet och jämställdhet. Vi måste få fler fritidsaktiviteter för våra fina ungdomar, det är de som är framtiden, säger hon.