Anders Rosén, mångårig gruppledare och tidigare kommunalråd, var valberedningens förslag till listetta i kommunfullmäktigevalet i höst.

– Jag kandiderade som listetta och därmed kommunalrådskandidat. Valberedningen föreslog mig som listetta. Vårt årsmöte fattade ett annorlunda beslut, säger Anders Rosén.

Årsmötet, som hölls i mars, valde i stället Päivi Verdier som toppnamn.

– Huvudargumentet för dem som förordade Päivi var att de vill ha en kvinna som toppnamn. Jag accepterar naturligtvis beslutet, men är inte nöjd, säger han.

Mitt i kontaktade valberedningen för Vänsterpartiet, som svarar via mejl att de "har valt att inte kommentera detta i nuläget".

Jämställdhet och folkhälsa

Anders Rosén är numera nummer två på Vänsterpartiets vallista och kommer att fortsätta som gruppledare över valet. Hållbart stadsbyggande, jämställdhet och folkhälsa är Anders hjärtefrågor.

– Jag kommer att fortsätta vara mycket aktiv i kommunalpolitiken och vill ge allt stöd jag kan till Päivi, säger han.

Päivi Verdier har jobbat fackligt i många år för Kommunal i Väsby. Sedan något år arbetar hon som förhandlare på Hyresgästföreningen i regionen.

"Päivis förankring i folkrörelser ger Vänsterpartiet viktiga kontaktytor i de breda välfärdsfrågorna som bostadspolitik och omsorg", skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Trea på listan är kriminologen Linnéa Thurfjell och som fyra hittar vi Väsbyprofilen Leif Bejhed. Den sistnämnde brinner framför allt för ungas uppväxtvillkor och fritidsfrågor.