Anmälda. Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd med Benjamin Dousa (M) i spetsen har JO-anmälts av Vänsterpartiet. Foto: Mostphotos/Emma Löf Hagström

Vänsterpartiet JO-anmäler Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

Vänsterpartiet i Rinkeby-Kista har JO-anmält Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd för att de bryter mot kommunallagen, när facket inte kunnat delta interaktivt via länk vid nämndens möten.

  • Publicerad 12:00, 19 nov 2020

Bakgrunden till JO-anmälan är enligt Veronica Stiernborg (V), som sitter i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, att facket inte getts möjligheten att delta i de nämndmöten som hållits, där bland annat nedstängningen av Ungdomens Hus i Rinkeby och Reactor i Husby diskuterats.

Framför allt riktar hon anmälan mot stadsdelsnämndens ordförande Benjamin Dousa (M).

– Vi nåddes precis som många andra av beskedet om nedstängning genom Dagens Nyheter, där Dousa även öppet gick ut och kritiserade personalen som arbetat på ungdomsgårdarna.

Hon säger att partiet började undra hur allt gått till, och att de bestämde möte med facket.

– De förklarade att de inte fått vara delaktiga på möten, varken fysiskt eller via videolänk, med hänvisning till coronapandemin. Men kommunallagen är inte ändrad utan gäller även under pandemin.

Hon menar att konsekvensen blev att facket inte kunde föra personalens talan på mötet, vilket är vad JO-anmälan handlar om.

Diskuterade personalen

Veronica Stiernborg säger att hon tror att det är ett svepskäl för att kunna minska insynen för de fackliga företrädarna i frågan om fritidsgårdarna, och förklarar att Vänsterpartiet försökte få till en länk, men att de fick svaret att det inte gick att hitta en teknisk lösning.

– Däremot kunde en konsult som gjort själva rapporten om fritidsgårdarna på något magiskt sätt kopplas upp, fortsätter hon.

Själva nämndmötet beskriver hon som laddat.

– Man pratade otroligt mycket om personalen, utan att de hade någon som kunde företräda dem. Det får inte gå till så.

"Tagit hänsyn"

Benjamin Dousa känner inte igen sig i kritiken.

– Facket hade själva inte sagt till mig personligen att de ville vara med på själva mötet, så jag visste inte om det. Vi har dock drivit den här frågan och processen med förändring sedan innan corona, det är ingenting nytt och inte ett svepskäl. Vi har helt enkelt bara tagit hänsyn till rekommendationerna, säger han.

Han menar att facket fått varit delaktiga i frågan om ungdomsgårdarna.

– De har haft ett stort inflytande och en nära dialog med förvaltningen under processens gång, säger han.

Hur förhåller du dig till JO-anmälan?

– Vi får se vad den leder till, men den kommer inte stoppa vårt beslut eller försena processen. För mig känns det som ett sätt att vinna billiga politiska poäng, V motsätter sig förändringen vi gör helt enkelt. För oss är det en trygghetsfråga, och så handlar det om att få valuta för skattebetalarnas pengar, säger Benjamin Dousa.

JO-anmälan

✓En JO-anmälan kan göras till Justitieombudsmannen om man anser att en själv eller någon annan har blivit felaktigt behandlad av en myndighet, eller en tjänsteman på en myndighet.

✓Vem som helst kan göra en anmälan.

✓Man behöver inte ha uppnått en viss ålder, vara svensk medborgare eller bo i Sverige för att få klaga.

✓Det är inte nödvändigt att en personligen är berörd av det man anmäler.

Källa: www.jo.se

Visa merVisa mindre