Irene Svenonius upplever uppmaningen att mejlmobba henne som hotfull. Foto: Mitt i/Facebook

Vänsterpartiet gillar mejlmobbning mot Svenonius på Facebook

På Facebook lajkar Vänsterpartiet Storstockholm mejlmobbning mot regionrådet Irene Svenonius (M). – Om deras argument tryter är det bättre att de är tysta än att hota politiker, säger Irene Svenonius.

  • Publicerad 19:48, 19 nov 2019

Med skyltar som ”Kom ut om ni törs” protesterade Vänsterpartiet mot nedskärningarna i Stockholms sjukvård utanför Landstingshuset på Kungsholmen tisdagen.

Vänsterpartiet Storstockholm hade annonserat om protesterna på Facebook. I eventet ”Stoppa nedskärningarna i sjukvården” skrev en person: ”Finns det fler ideér om vad vi kan göra? Typ mailmobba Irene Svenonius eller dyl”.

Inlägget gillades av både Vänsterpartiet Storstockholm och distriktsordföranden Elena Karlström.

”Vi tror på en demokratisk debatt”

Men Vänsterpartiets oppositionsregionråd Anna Sehlin ställer sig inte bakom.

– Vänsterpartiet Region Stockholm har inte gillat den kommentaren. Vi tror på en demokratisk debatt, säger Anna Sehlin.

Vad tycker du om att Vänsterpartiet Storstockholm och distriktsordföranden Elena Karlström har gillat kommentaren?

– De får ju avgöra själva hur de ser på det. Jag har varit ute och talat med demonstranterna i dag och debatterat i fullmäktige. Jag står för mina lajks men jag har inte lajkat det här och Vänsterpartiet Region Stocholm har inte lajakt det här.

”Olyckligt”

Irene Svenonius har sett inlägget på Facebook.

– Jag tycker naturligtvis att det är olyckligt när partier och höga företrädare uppmanar till mobbning av andra partiers höga företrädare.

”Förra året var det ett flertal tillfällen då jag utsattes för hot på en rad olika sätt”, säger Irene Svenonius. Foto: Stefan Källstigen.

”Vi politiker har ett ansvar att prata med demonstranterna”

Även om Anna Sehlin inte stöttar mejlmobbning tycker hon politikerna måste visa demonstranterna respekt.

”Jag har inte lajkat det här”, säger Anna Sehlin (V), oppositionsråd i Region Stockholm.

– Jag är jätteglad att så många har demonstrerat här utanför och visat att de tycker att det har gått för långt. Jag har varit ute och pratat med dem men politiker från de flesta andra partierna har inte gått ut. Om det pågår en demonstration utanför Landstingshuset tycker jag att vi politiker har ett ansvar att prata med demonstranterna.

”Svårt att tolka det som annat än hotfullt”

Irene Svenonius har inte mött demonstranterna.

– Nej, de har jag faktiskt inte gjort. Jag tyckte att det kändes obehagligt. Det hänger kanske ihop med att jag har haft hot mot mig tidigare. När det står ”Kom ut om ni törs” på skyltar är det svårt att tolka det som annat än hotfullt.

”Kom ut om ni törs”, stod det på några av skyltarna utanför Landstingshuset där Regionfullmäktige hade budgetdebatt på tisdagen. Foto: Hanna Lilja.

Irene Svenonius vill inte kommentera exakt när hon har hotats men det har hänt upprepade gånger.

– Förra året var det ett flertal tillfällen då jag utsattes för hot på en rad olika sätt. Jag har utsatts för hot i år också men inte lika allvarliga som förra året.

”Vänsterpartiet måste ha ett annat tilltal”

Hon tycke att Vänsterpartiet måste förändra sin framtoning.

– Vänsterpartiet måste byta sätt att vara och ha ett annat tilltal. Om deras argument tryter är det bättre att de är tysta än att hota politiker, säger Irene Svenonius.

Men hon upplevde inte tisdagens budgetdebatt i regionfullmäktige som hotfull.

– Jag tycker att dagens debatt var osedvanligt respektfull. Alla har hållit sig till sakfrågor, ingen har gått på personer.

”Måste ha nolltolerans mot mobbning”

Hon framhåller vikten av att ”värna om allas arbetsmiljö över alla partigränser”.

– Vi måste ha nolltolerans mot mobbning. Det är viktigt för att demokratin ska fungera och folka ska vilja ta på sig olika förtroendeuppdrag.

Mitt i har sökt Vänsterpartiet Storstockholm och Elena Karlström för en kommentar.