Det var färre som gick och röstade i Huddinge i söndags, jämfört med vid kyrkovalet för fyra år sedan. I år landade valdeltagandet i Huddinge på 16,3 procent jämfört med 19,4 procent för fyra år sedan, enligt det preliminära valresultatet.

Men då ska man också komma ihåg att valdeltagandet 2017 var extremt högt – det högsta sedan 1950.

Det talades då om en SD-effekt. SD satsade på kyrkovalet, vilket innebar att fler röstade; antingen på dem eller på andra nomineringsgrupper för att manifestera mot dem.

SD backade något i årets val, men får behålla sina 4 mandat i kyrkofullmäktige.

Flera stora backar

Valets stora vinnare i Huddinge är Vänstern i Svenska kyrkan. Nomineringsgruppen fördubblade sina mandat i årets val jämfört med 2017, enligt det preliminära valresultatet. Det är inte bara i Huddinge som Vänstern ökar, så ser det ut även i Stockholms stift.

Även Miljöpartiet i Svenska kyrkan De gröna ökar i Huddinge, från drygt 4 till drygt 6 procent av rösterna och får 2 mandat istället för 1.

Arbetarepartiet Socialdemokraterna är fortfarande den största nomineringsgruppen med 35,8 procent av rösterna, men tappar ett mandat. Borgerligt alternativ, Centerpartiet, Kristdemokrater i Svenska kyrkan och Fria liberaler i Svenska kyrkan får alla något färre röster än i förra kyrkovalet.