Förra söndagen avgjordes vilka som ska styra Svenska kyrkan på nationell-, stifts- och församlingsnivå.

I Enskede-Årsta församling ställde sju nomineringsgrupper upp i valet till kyrkofullmäktige, och i Vantör var det fem grupper som kämpade om väljarnas röster.

Arbetarepartiet Socialdemokraterna fick flest röster i båda församlingarna trots att väljarstödet minskade jämfört med i valet 2017. I Vantör ser de ut att få lika många mandat som Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) som ökat från 20 till nästan 35 procent.

Vänstern ökar

ViSK har gått stark framåt i båda församlingarna. I Vantör är det Vänstern och Kristdemokrater i Svenska kyrkan som ökar rejält medan den tredje största gruppen Centerpartiet i princip ligger still. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tappar mark här.

I Enskede-Årsta backar alla partier utom ViSK och de två partierna som inte var med i senaste valet: Borgerligt alternativ, vilka nu är tredje störst i församlingen, och Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna.

Minskat valdeltagande

20 procent av de röstberättigade Vantörs församling, vilket innebär att nästan 3 400 av de 16 900 röstade.Det är något lägre än i förra valet.

I Enskede-Årsta församling var valdeltagandet högre. Nästan 25 procent av de röstberättigade, 4 500 av de drygt 18 100 gjorde sina röster hörda. Det är en knapp minskning från förra valet.