Efter vansinnesfärden genom Årsta hittades bilen dumpad på Palmfeldtsgränd. Hundpatruller sökte efter föraren, men ingen har gripits. Foto: Mostphotos

Vansinnesfärd genom Årsta – gående fick slänga sig undan

Flera personer var nära att bli påkörda av en bilist som vansinneskörde genom Årsta på tisdagskvällen. Bilisten vägrade stanna på polisens tecken och en biljakt tog vid. Bilen hittades senare dumpad i Enskede gård, men ingen person har gripits.

  • Publicerad 14:15, 19 aug 2020

Det var runt 19.15 på tisdagskvällen som en bilist vägrade stanna i en poliskontroll i Årsta. Då tog en vansinneskörning vid på Sköntorpsvägen in på gångbanor via Årsta IP och Trollparken innan den kom ut på Sköntorpsvägen igen och vidare mot Enskede gård.

Polisen hittade strax därefter bilen dumpad vid Palmfeldtsgränd, men föraren var då borta.

Hundpatruller sattes in för att spåra efter föraren som nu är misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel, framkallande av fara för annan, att inte ha stannat på polismans tecken, samt vårdslöshet i trafik, men ingen har frihetsberövats.

Flera nära bli påkörda

Flera personer var nära att bli påkörda av bilisten, enligt vittnen som Mitt i varit i kontakt med.

– Vi kom gående på Sköntorpsvägen när en bil kom i världens fart och polis efter med sirener på. Jag behövde hoppa ur vägen för att inte bli påkörd. Sen fortsatte de på gångvägen mot Årstaskogen där det går mycket barn och pensionärer, säger en Årstabo som vill vara anonym.

Hon har själv inget körkort och har svårt att uppskatta farten, men det gick väldigt fort. Hastighetsbegränsingen där hon stod är 30 kilometer i timmen.

– Det var upprörd stämning efteråt. Många stod på sina balkonger och kommenterade. Så där kan de ju inte köra, säger hon.

Även Årstabon Erik blev vittne till biljakten. Han stod på en gångväg runt 20 meter från där bilen kom farande i närheten av Sköntorpsvägen.

– Först hörde jag blåljus sedan kom det en bil i full kareta, med skrikande däck i rondellen där buss 164 vänder. Den fortsatte därefter in på gångvägen, och 20-30 meter efter kom polisen, säger han.

Han berättar att det var många människor i rörelse i området, och han såg människor som fick slänga sig undan i buskarna.

– Det är helt galet, att köra så fort och in på gångvägar när det var så mycket folk överallt. Och att polisen fortsätter att följa efter där i hög fart, jag blir så arg, säger han.

Ska avbryta om fara för allmänheten

Per Fahlström på Stockholmspolisen säger att det i polisens händelserapport inte framgår att det var en biljakt.

– Jag har inga mer uppgifter än att man försökte stoppa bilen och att den vägrade stanna. Man ska sedan ha tappat bort bilen, men hittade den dumpad några minuter senare Palmfeldtsgränd.

Han kan därför inte redogöra för efterföljandet i går kväll, och vad som i så fall skulle motivera en biljakt på gångbanor där det var mycket folk i rörelse.

– Det vet jag ingenting om men generellt så meddelar hela tiden polisen i bilen sin position till vakthavande befäl, vilken hastighet man håller och om det är mycket folk i rörelse för att man inte ska fortsätta om det är fara för tredje man. Det är sedan vakthavande som gör bedömningen om man ska avbryta, säger Per Fahlström.