Avspärrningarna utanför gården där två personer, en man i 60-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern, hittades döda. Foto: Åsa Sommarström

Vännen om mördade kvinnan: ”Solen har gått ner för alltid”

Ett par i Vallentuna misstänks ha rånats och mördats i sitt hem. Vännen Monica Granström beskriver den döda kvinnan som en glad och positiv person som älskade att spela tennis.

  • Publicerad 10:14, 24 jan 2020

Monica Granström har precis förhörts av polisen. Hon andas långsamt.

Det har gått en vecka sedan dubbelmordet på kvinnan i 50-årsåldern och hennes sambo.

– Jag har känt henne i över 25 år. De frågade hur vi träffades, om jag kände till någon hotbild mot henne eller [mannens namn]. Men jag kände inte alls till det. Hon skulle berättat för mig om det var så, säger hon.

”Delade kärleken till skärgården”

De båda vännerna i 50-årsåldern träffades på sjukhuset i Uppsala. Kvinnan arbetade på ett vårdhem och kom i bland in med personer som behövde hjälp.

Ett tag bodde de tillsammans.

– Hon hade ett så härligt klingande skratt.

Monica Granström tar ett djupt andetag.

– Vi hade samma humor och skrattade åt samma saker. Vi tyckte om samma saker. Vi delade kärleken till skärgården och till havet. Vi brukade vara vid havet ofta. Och fågelskådning.

Betedde sig normalt

Efter att en vän anmält kvinnan och mannen som försvunna hittade polisen dem i döda i en villa. Monica Granström och hennes vänner får söka all information på nätet och stödja varandra i timslånga samtal, men polisen har försäkrat dem om att de jobbar med fallet dygnet runt.

Hon tycker inte att hennes vän betett sig på märkligt sätt tiden före mordet.

– Jag uppfattade aldrig något som avvikande eller så. Allt var normalt. Sista sms:et jag fick var en vecka innan det hände. En annan vän som bor i närheten av henne pratade med henne på kvällen dagen efter.

Sålde familjegård för 14 miljoner

Villan där de två döda personerna hittades ligger i ett litet bostadsområde med drygt 70 boende. Polisen klassar fallet som en särskild händelse och tillsatt utredningen extra resurser. Bland annat har en bil som kan kopplas till mordet hittats.

Grannar och vänner beskriver kvinnans sambo, en man i 60-årsåldern, som väldigt snäll och trevlig. Han ägde mark i området och sålde i somras bland annat en familjegård för 14 miljoner kronor.

– Jag kände honom inte så väl men han var trevlig. De hade varit tillsammans så länge. Hon var en glad och positiv människa, väldigt snäll och vänlig. Slagfärdig, säger Monica Granström.

”Solen har gått ner för alltid”

Sedan drygt två år tillbaka spelade kvinnan tennis i Vallentuna Tennisklubb.

– Hon var så öppen, bjöd på sig själv. Men hon var också en passionerad tennisspelare som fortfarande hade drivet kvar att bli bättre. Hon var väldigt social och tog kontakt, sade Niclas Berglund, verksamhetsansvarig i klubben, till Mitt i.

– Hon var duktig på tennis och hade spelat sedan hon var liten. Hon hade planerat en tennisresa till Dubrovnik i maj som hon såg väldigt mycket fram emot, säger Monica Granström.

– Jag är helt förkrossad och allt känns helt outhärdligt. Solen har gått ner för alltid.