Björn Persson och övrig personal från Eon informerade i Åkersberga centrum på torsdagen. Foto: Ingrid Johansson

Vanligaste frågan: När kommer strömmen tillbaka

Ännu på torsdagkvällen beräknas över tusen hushåll i Österåker vara utan el. Många strömlösa kom till Eons kriskontor i Åkersberga centrum. De vill ha svar på en sak: När kommer strömmen tillbaka?

  • Publicerad 14:34, 3 jan 2019

– Vi hade 2 401 abonnenter utan el i Österåker på torsdagsförmiddagen, och vårt mål är att halvera antalet till kvällen, säger Björn Persson, kommunikatör vid Eon, som under onsdagen öppnade kontor i turistbyrån för att informera och hjälpa sina kunder.

Flest drabbade fanns vid kusten eller ute på öarna. Dessutom var över 700 hushåll i Vaxholm utan el efter stormen.

Smedby strömlöst

Anna och Henk Bossuyt bor på Grenvägen i Smedby, och hos dem, och grannarna, blev det svart natten mot onsdagen.

– Nu säger de att vi får vänta till klockan 18 i kväll. Fast på hemsidan säger de att vi inte har något avbrott! säger Anna Bossuyt som vill ha detta utrett.

Björn Persson förklarar att först identifieras var brott skett på högspänningsledningar, och att det är prio på att åtgärda dem. Från dessa går ledningar till nätstationer, och därifrån vidare ut till abonnenterna.

Sista ledet lagas sist

Om det är ett brott i sista ledet kan de inte se det, utan det måste abonnenterna rapportera in.

Nu lovar han att kolla upp hur det ser ut i Smedby.

Anna och Henk passade på att få sitt morgonkaffe i centrum i samband med besöket. De har rensat kylen, men vet inte hur det står till i frysen. De här dagarna har familjen livnärt sig på hämtmat.

Bra med kamin

Men som tur är har de en kamin att elda i, så de har varmt i huset.

– Man tänker på dem som råkar ut för riktiga katastrofer, säger Anna Bossuyt och så åker de hem för att fortsätta hålla fyr i kaminen.

Turistinformationen i Åkersberga centrum fick ge plats åt Eons krisinformation efter stormen.

Det var den här tiden på året som stormen Gudrun 2005 ödelade skogar och gjorde hundratusentals hushåll i södra Sverige strömlösa. Alfride var jämförelsevis beskedlig.

– Men i styrka nådde den upp i samma nivåer, 40 sekundmeter, säger Björn Persson.

Extra personal och helikoptrar

Eon har kallat in extra personal, tre helikoptrar är i luften, varav en har gripklo så att den kan lyfta träd som fallit över ledningar. Den kommer främst att användas ute på öarna.

Färjor har också hyrts in för att forsla ut manskap och maskiner till öarna.

Men arbetet tar tid. Många hushåll kommer att vara utan ström även under fredagen. Och Eons personal räknar med att jobba hela helgen.