Vapentest. Provskjutningar har bland annat skett i området kring Kärrtorps IP. Foto: Sacharias Källdén

Vanligare att kriminella testar vapen i stadsdelen

För några veckor sedan hittade polisen skotthål vid Kärrtorps IP. Och det är inte första gången bekräftade provskjutningar ägt rum i stadsdelen den senaste tiden.

  • Publicerad 11:18, 30 nov 2021

"Vad var det som smällde? Det lät som skottlossning!"

I lokala Facebook-grupper är den här sortens inlägg numera lika vanligt förkommande som efterlysningar av bortsprungna katter. När polisen sedan är på plats konstateras det i de flesta fall att de misstänkta ljuden kom från någonting annat än ett vapen.

Men andra gånger hittas skotthål eller hylsor.

Flera skott avlossades i Kärrtorp i natt

Flera händelser under hösten

Senast var det vid fyra-tiden natten till den 10 november som skotthål hittades på utomhustavla och räcke vid Kärrtorps IP, en plats som tidigare använts vid provskjutningar.

Att de här ljusskygga individerna inte väljer ett område längre ifrån bebyggelse förklaras enligt Andreas Gran, operativ samordnare LPO Globen, delvis av lättja.

– I området finns ju till exempel stora Nackareservatet, men det blir lite jobbigare att ta sig dit eftersom de då skulle behöva ta sig till fots. Därför väljer man i stället förhållandevis gömda platser, som Kärrtorps IP, säger han.

Att marken kring idrottsplatsen används för provskjutningar är ingenting nytt – och det har också vidtagits åtgärder.

– De stora strålkastarna som täcker merparten av Kärrtorps IP är numera tända även kvällar och nätter när det inte är någon aktivitet där. Det är en konkret sak vi gjort i samverkan med staden. Vi har också generellt en ökad tillsyn på områden där provskjutningar skett och prioriterar det här väldigt högt, säger han.

Sker på flera håll

Ordet provskjutningar säger vad det handlar om: att testa vapnets funktionalitet. Det är alltså inte övningsskjutning det är frågan om.

– Nej, det är inte så stor idé att öva i områden som är så nära civilisationen. Vi är där alldeles för fort och stör, konstaterar Andreas Gran.

Provskjutningar sker över hela Stockholm och det har visat sig att vissa vapen även använts för att skjuta mot människor.

– Jag kan inte gå in på specifika fall, men det finns fall där samma vapen använts vid konfliktskjutningar, alltså mot människor, säger han och tillägger att de gjort flera gripanden i samband med provskjutningar.

– Vi jobbar aktivt med det här problemet.

Fler larmsamtal

Det är inte bara skjutningarna som har ökat på senare tid. Även samtalen till polisen om misstänkta skottlossningar har blivit fler, bekräftar Andreas Gran.

– Vid merparten av fallen hittar vi ingenting och de flesta kan vi knyta till fyrverkerier eller någonting annat. Men med tanke på hur det ser ut i samhället i stort åker vi på alla de här sakerna, vilket vi kanske inte gjorde för tio år sedan när det var mer ovanligt med skjutningar.

Finns det anledning för boende i närheten av till exempel Kärrtorps IP att känna oro?

– Det här är absolut en allvarlig sak, men de här personerna vill ju inte dra mer uppmärksamhet till sig än de måste när de ska testa sitt vapen. Jag skulle inte vara orolig om jag bodde i de här områdena. Men jag vill också tillägga att det har absolut högsta prioritet hos oss.

Larm om skottlossning – hål hittades i träd

Bekräftade provskjutningar oktober-november 2021

10 november. Skott har avlossats mot utomhustavla och räcke vid Kärrtorps IP.

5 november. Polis hittar skotthål i träd på Nytorps gärde.

20 oktober. Polisen hittar tomhylsor i Kaninparken i Skarpnäck.

10 oktober. Skotthål och hylsor anträffas på Nytorps gärde.

Visa merVisa mindre