Vanja Persson, Hässelby, har skrivit en bok för att hjälpa den som hamnar i ekonomisk kris Foto: Sofi Tagesson

Vanja vet hur det känns att vara fattig

När Vanja Persson i Hässelby förlorade sin sjukpenning tvingades hon leva utan inkomst – i ett och ett halvt år. Nu har hon skrivit en bok för att hjälpa andra som hamnar i ekonomisk kris. – Jag vet ju vad man går igenom, säger hon.

  • Publicerad 06:00, 24 jan 2018

”Tyvärr, jag har inte råd.”

Vanja Persson vet hur det är att tvingas tacka nej till kalas, middagar, fika, bio eller andra aktiviteter för att pengarna inte finns. Att inte kunna ersätta kläder när de nötts ut och blivit trasiga, att inte veta om man ens klarar att betala sin hyra. Att inte kunna betala för vare sig morgontidning eller tv. Att behöva sälja allt man äger för att överhuvudtaget ha råd med mat.

– Jag hoppas att jag aldrig hamnar där igen, säger hon.

”Sålde allt jag kunde sälja”

För Vanja Persson ledde en pressad ekonomisk situation under lång tid, och de erfarenheter hon samlade på sig, till att hon skrev en bok för att hjälpa andra som hamnar i en ekonomisk kris, ”Krisboken”.

– Det kan hända precis vem som helst när som helst, säger hon.

Vanja lider sedan 19 år tillbaka av en kronisk sjukdom och är därför sjukskriven. Hon driver ett bokförlag, som hon arbetar med på 25 procent, i det tempo som hennes sjukdom tillåter. Vissa dagar kan hon jobba i två timmar, andra inte alls.

Det är så mycket värre än vad folk förstår.

Vanja Persson, författare

När hennes sjukpenning plötsligt drogs in stod hon utan inkomst i ett och ett halvt år. Fast med en lägenhet och andra utgifter som hon fick kämpa för att klara av att betala.

– Jag sålde allt jag kunde, köksbordet, nattduksbordet – i stort sett allting utom min säng, säger hon.

Försörjningsstöd hade hon inte rätt till eftersom hon hade ett företag som hon var för sjuk för att kunna arbeta i. Att flytta till en lägenhet med lägre hyra gick inte eftersom hon saknade inkomst – ingen hyresvärd skulle godkänna henne. Ett moment 22.

– Det kan hända vem som helst och det kan gå väldigt fort. Och det är så mycket värre än vad folk förstår. Den här stressen – att folk som är sjuka inte vet om de får pengar, och inte vet om de kan betala sitt boende ens, säger hon.

Skrev bok för att hjälpa andra

Nu vill hon hjälpa andra som drabbas genom att dela med sig av de erfarenheter hon själv samlat på sig, både genom praktiska tips och med det känslomässiga. Så hon skrev den bok hon själv saknade under den tuffaste perioden.

– Jag vill hjälpa till i de här kriskänslorna, det är väldigt många som skäms och inte vill att folk ska veta att de har dåligt med pengar, säger Vanja.

Hon berättar om den ökade stress man utsätts för när man befinner sig i ekonomisk kris. Stress och skam.

– Folk mår så dåligt att de hellre isolerar sig än att berätta för familj och vänner att de inte har råd, säger hon.

– Men det finns saker man kan göra trots att man inte har pengar. Man kan ses hemma i stället för på stan, gå en promenad, spela spel eller något annat som inte kostar pengar.

Vanja fick till slut tillbaka sin sjukersättning, men nivån sjönk från den högsta till den lägsta. Hennes ekonomi är bättre i dag, även om den fortfarande är ansträngd.

– Jag är glad att den perioden är över, och jag vill aldrig vara så ekonomiskt sårbar igen, säger hon.

Fakta

Vanjas kristips

  • Ta itu med det känslomässiga så gott det går. Din situation är sannolikt både orättvis och eländig. Gråt och var arg, men utgå från hur verkligheten ser ut just nu. Är det riktigt illa kan du behöva samtalsstöd av något slag.
  • Gör en budget och försök skala bort en liten summa på varje post. Var ärlig mot dig själv – tv, tidningar, husdjur och liknande är visserligen trevligt, men inte absolut nödvändigt. Men tänk på att ha kvar ett litet lyxkonto (helst så mycket som 500 kronor i månaden) så att även du kan unna dig något som är viktigt för dig.
  • Bostaden står ofta för den största kostnaden, försök komma på ett sätt att minska på det. Byt till en mindre bostad, flytta ihop med älsklingen, skaffa en inneboende eller hyr ut hela bostaden och bli inneboende själv.
  • Var miljömedveten! De flesta tips som är bra för miljön är även bra för din plånbok – och det är roligare att vara miljömedveten än att inte ha råd. Ärvda/begagnade kläder, gå/cykla istället för buss eller bil, ät vegetariskt, semestra på hemmaplan.
  • Kan du öka inkomsten? Sälj prylar, hyr ut hela eller delar av ditt hem eller fundera på om din hobby även kan generera pengar. Kan du jobba är det förstås det enklaste sättet att öka inkomsten, även om det bara är deltid. Be om hjälp hos arbetsförmedlingen om du behöver det.
Visa merVisa mindre

Fakta

Tips till dig som INTE har dålig ekonomi

  • Underlätta för din vän att kunna umgås på lika villkor genom att föreslå aktiviteter som inte kostar några pengar. Promenad, åka pulka, spela spel osv. Eller bjud på en enkel middag hemma hos dig.
  • Se över ditt försäkringsskydd (a-kassa, privat sjukförsäkring etc).
  • Testa att leva på mindre pengar än du är van vid. Hur skulle du klara dig om din inkomst halverades eller försvann totalt?
Visa merVisa mindre

Fakta

Vanja Persson

Ålder: 49 år

Bor: i Hässelby Villastad

Yrke: Barnboksförfattare som även skrivit Krisboken – nyckeln till att överleva trots urusel ekonomi

Visa merVisa mindre