Den som vill har nu möjligheten att följa med på en kort vandring vid Ryssgraven i Upplands-Bro kommun. Ulf Björkdahl berättar vid vandringen om den kanal som har funnits där en gång i tiden. Finns några spår kvar av kanalen?

För vandrare som så önskar avslutas den kulturhistoriska vandringen med en titt på den "härliga utsikten" från Ryssgravsberget. Vandrare som vill fikar från egen matsäck. Vandringens längd är 2 km för de som följer med upp till Ryssgravsberget. Vandringen går genom kuperad terräng.

Matsäck medtages gärna

Den som vill vandra får gärna ta med sig matsäck och klä sig för det rådande vädret med bekväma skor på fötterna.

Att delta i vandringen kostar inget, men eftersom antalet deltagare är begränsat uppmanas den vandringsvillige föranmäla sig på Upplands-Bro kommuns hemsida.

Oklart namn

Hur namnet Ryssgraven uppkommit är oklart. Däremot finns det teorier om hur platsen fått sitt mystiska namn.

Hemsidan Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut har kortfattad information om detta. En teori säger att det var ryssar som grävde sig ut här sedan de plundrat Sigtuna år 1187. Namnet ska inte syfta på att ryssar skulle ha begravts här.

Ryska vikingar?

Stäket och Sigtuna plundrades alltså enligt teorin av ryska vikingar år 1187. Sveriges andra ärkebiskop Johannes dödades vid Stäket och kyrkoruinerna i Sigtuna är från denna tid. Ryssarna ska ha undflytt svenska försvarare via den plats som nu kallas Ryssgraven. Men detta har inte kunnat bevisas.