Kulturplats. Ryssgraven i Upplands-Bro kommun. Foto: Wikimedia Commons

Vandring för vetgiriga vid Ryssgraven

Söndagen den 10 oktober inbjudes allmänheten till en kulturhistorisk guidad vandring vid Ryssgraven. Deltagare ombedes ta med sig fika samt oömma kläder.

  • Publicerad 11:09, 29 sep 2021

Den som vill har nu möjligheten att följa med på en kort vandring vid Ryssgraven i Upplands-Bro kommun. Ulf Björkdahl berättar vid vandringen om den kanal som har funnits där en gång i tiden. Finns några spår kvar av kanalen?

För vandrare som så önskar avslutas den kulturhistoriska vandringen med en titt på den "härliga utsikten" från Ryssgravsberget. Vandrare som vill fikar från egen matsäck. Vandringens längd är 2 km för de som följer med upp till Ryssgravsberget. Vandringen går genom kuperad terräng.

Matsäck medtages gärna

Den som vill vandra får gärna ta med sig matsäck och klä sig för det rådande vädret med bekväma skor på fötterna.

Att delta i vandringen kostar inget, men eftersom antalet deltagare är begränsat uppmanas den vandringsvillige föranmäla sig på Upplands-Bro kommuns hemsida.

Oklart namn

Hur namnet Ryssgraven uppkommit är oklart. Däremot finns det teorier om hur platsen fått sitt mystiska namn.

Hemsidan Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut har kortfattad information om detta. En teori säger att det var ryssar som grävde sig ut här sedan de plundrat Sigtuna år 1187. Namnet ska inte syfta på att ryssar skulle ha begravts här.

Ryska vikingar?

Stäket och Sigtuna plundrades alltså enligt teorin av ryska vikingar år 1187. Sveriges andra ärkebiskop Johannes dödades vid Stäket och kyrkoruinerna i Sigtuna är från denna tid. Ryssarna ska ha undflytt svenska försvarare via den plats som nu kallas Ryssgraven. Men detta har inte kunnat bevisas.

Vandring

När? Söndagen den 10 oktober klockan 11.00–13.00.

Plats: Samling vid parkeringen vid Bergaskolan i Kungsängen.

Anmälan: Görs på Upplands-Bro kommuns hemsida, kultur.uppplands-bro.se.

Visa merVisa mindre

Fastighetsjättens nederlag: "Moraliskt har vi rätten på vår sida"

Stämde Upplands-Bro på 150 miljoner – måste betala rättegångskostnader på 2 miljoner. Fastighetsbolaget Kilenkrysset stämde Upplands-Bro kommun på 152 miljoner efter ett infekterat avtalsbråk. Nu har dom meddelats: Kilenkrysset får inte en krona, istället tvingas man betala miljoner...onsdag 27/10 11:28