Den granskning som skulle ge svar på tveksamheter i ombildningen i Hårsta backe var för tunn, menade oppositionen i Järfälla.

Men som Mitt i berättade tidigare gick Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna vidare med ombildningen i kommunstyrelsen.

I kommunfullmäktige planerade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att gå vidare med en så kallad minoritetsåterremiss.

SD ändrade sig plötsligt

Men under fullmäktige ändrade Sverigedemokraterna sig plötsligt och yrkade bifall för att utreda frågan mer.

– Det behöver tittas på en vända till för att säkerställa att inget har gått fel till, skriver Wilhelm Eriksson (SD), partiets ordförande i ett sms.

Men varför ändrade ni er nu?

– Precis som jag skrev så landade vi att det är bättre att man tar en titt på det för att vara mer säker.

Yrkandet fick plötsligt majoritet, och oppositionen kan "spara" sin minoritetsåterremiss som bara får läggas en gång per ärende.

– Lägger förvaltningen fram en granskning som ännu en gång inte reder ut tveksamheterna, så har vi nu en möjlighet att lägga fram en minoritetsåterremiss, säger Eva Ullberg (S), oppositionsråd.

Frågan utredd enligt M

Moderaterna har tidigare uppgett att de, i och med PwC:s rapport, ansett att frågan är utredd.

De poängterade också att ingen av hyresgästerna överklagat beslutet som fattades på köpstämman. Men det anser Eva Ullberg (S) bara är en bortförklaring.

– Jag har förståelse för att det inte har överklagats. Många av hyresgästerna är för ombildning, andra emot. Det skapar konflikter i grannskapet som innebär att det inte är så lätt att överklaga. Vi vill att man reder ut de uppgifter som kommit från visselblåsarna.

Enligt PwC så innebär det en ganska omfattande utredning, är det motiverat?

– Ja, vi tycker att det är motiverat. Vi tycker att man i alla fall kan samtala med den visselblåsare som gett sig till känna. Sen kan man ju börja med stickprov.

Som Mitt i berättat tidigare hängde hela omröstningen på en röst.

– Det var extremt jämt vilket också motiverar att man tittar närmre.