Fjällenskolan. Platsen där mobbningen och utfrysningen i flera år ska ha ägt rum. Efter kompletterande förhör och åberopande av skriftlig bevisning dömde hovrätten till elevens fördel. Foto: Mikael Andersson

Vändningen: Mobbad elev får rätt

Efter att ett barn i flera år blivit mobbad på Fjällenskolan stämdes kommunen­, men friades i tingsrätten. Beslutet överklagades och nu har hovrätten dömt till elevens fördel.

  • Publicerad 11:30, 17 dec 2020

Den springande punkten i tingsrätten var om skolan och kommunen har vidtagit åtgärder mot mobbningen som gör att de anses ha fullföljt sina skyldigheter enligt lagen.

I februari 2018 gav tingsrätten sitt svar på frågan: ja.

Följden blev att eleven skulle vara skyldig att betala kommunens rättegångskostnader på över en halv miljon kronor. Men beslutet överklagades till hovrätten som gav prövningstillstånd.

Kompletterande förhör hölls och ny bevisning åberopades. Dessutom hade eleven nu hunnit bli gammal nog att tillåtas föra sin egen talan för första gången.

Därpå följde en totalvändning: eleven fick rätt av hovrätten, som i sin dom skriver att skolpersonalen och kommunen "åsidosatt sina skyldigheter" när det gäller anmälan och utredning.

I domen står också att detta har inneburit att eleven "utsatts för en kränkning som varit märkbar och tydlig", att det är uppenbart att eleven lidit skada och att kränkningen inte kan anses ringa.

Enligt hovrättsdomen är kommunen skyldig att betala kränkningsersättning till eleven om 40 000 kronor, samt 10 000 kronor för psykiskt lidande och 10 000 kronor för psykosomatiska besvär.

"Kunde gråta av lycka"

Dessutom ska kommunen betala elevens rättegångskostnader på totalt över 546 000 kronor.

– När domen kom kunde jag gråta av lycka. Jag hade vunnit, folk vet nu att jag har rätt, att det inte bara är något jag hittat på, säger eleven.

I dag pluggar hen i en annan kommun och säger sig må betydligt bättre, även om tiden i Fjällenskolan ännu gör sig påmind.

– Jag har fortfarande små ärr och svårt att hantera vissa saker.

Kommunens advokat meddelar att domen har överklagats till Högsta domstolen. Det är i nuläget oklart om de får prövningstillstånd.

Barn- och ungdomsdirektör Annika Ramsell ger följande kommentar i ett mejl:

"När det gäller ärendet på Fjällenskolan har vi tagit del av domen och har nu dialog med vår jurist om hur vi tänker kring domen och hur vi väljer att gå vidare med ärendet."

Hon tillägger att hon inte har några andra svar att ge i ärendet.

Elevens familj berättar att kommunen i somras ville nå en förlikning, men utan att be eleven om ursäkt. Därför togs fallet i stället upp i hovrätten. Att kommunen nu vill driva ärendet ännu längre är eleven kritisk till.

– Jag mår riktigt illa av det, att de inte låter mig släppa det här en gång för alla. Att de inte ens kunnat be mig om ursäkt, eller hjälpte mig från första början.

Fjällenskolan kritiseras av Skolinspektionen

Familj till mobbad elev på Fjällenskolan stämmer Järfälla kommun

Detta har hänt

Mitt i Järfälla har flera gånger rapporterat om Fjällenskolan i Viksjö, som de senaste åren har kritiserats av Skolinspektionen.

Kritiken har handlat både om hur skolan hanterar kränkande behandling mellan eleverna och om brist på trygghet och studiero.

Ett fall, där en elev i flera år upplevt mobbning, gick så långt att barnets föräldrar stämde skolans huvudman Järfälla kommun.

Visa merVisa mindre