Vändning i KS – ny öppning för gokartbanan

Från årsskiftet är Järfälla MK uppsagda från gokartbanan öster om Stäket och banan ska bort. Men på måndagskvällen tog kommunstyrelsen i Järfälla plötsligt ett beslut som gör att banan kan bli kvar trots allt.

  • Publicerad 21:07, 4 dec 2017

– Äntligen! Det här är vad jag har jobbat för i två år. Det var ett kanonmöte i kommunstyrelsen, fullt med ungdomar från Järfälla MK med hjälmar och overaller, säger Lennart Nilsson, Kristdemokraternas gruppledare i Järfälla.
Oppositionspartierna KD, L och M hade tidigare lagt ett förslag i kommunfullmäktige på hur banan skulle kunna räddas. Men nästa KF är den 18 december och tiden är knapp. Så de väckte frågan som ett initiativ i kvällens KS-möte, för att tvinga fram ett ställningstagande från majoriteten redan nu.

Hyra marken i ett år

Deras förslag går ut på att Järfälla kommun hyr marken av ägaren Sollentuna häradsallmänning i ett år, och hyr ut den vidare till Järfälla MK.
Tanken är att man under det året ska undersöka om Järfälla kommun kan köpa marken och rädda kvar banan genom att göra den till en regional anläggning där flera kommuner samverkar.

Helomvändning av S, MP och C

Den styrande majoriteten – S, MP och C – avslog visserligen oppositionens initiativ till förmån för ett eget yrkande. Men det yrkandet är en nästan 180-gradig helomvändning jämfört med den tidigare inställningen där man har pratat om att verka för ett naturområde som stärker Järvakilen.
Så här lyder majoritetens yrkande: ”Kommundirektören ges i uppdrag att initiera en dialog med Järfälla Motorklubb, Stockholmsidrotten och de kommuner som idag har ungdomar aktiva i verksamheten angående former för gemensam finansiering av anläggningen samt gemensamt stärkande av Järvakilen.”

”Ett jättesteg framåt”

– Vi röstade så klart på vårt eget initiativ, men det här är ändå ett jättestort steg framåt, ett riktigt genombrott, säger Lennart Nillson.
Liberalernas gruppledare i Järfälla Nicoletta Jozsa håller med.
– Nu verkar de till slut ha gått med på att länsstyrelsen inte kräver att gokartbanan försvinner, att det finns andra sätt att värna om gröna samband och spridningseffekter, säger hon.

Möte med Stockholmsidrotten

Före kvällens möte i KS i Järfälla var det ett väldigt låst läge kring vad som skulle hända med gokartbanan där Järfälla MK har bedrivit karting sedan 1982. Men nu är det desto mer öppet.
Den 6 december håller Stockholmsidrotten ett möte där nio norrkommuner har bjudits in för att diskutera möjligheten att skapa en regional anläggning, med en gemensam lösning för finansiering av banan.

Upp i KF i Sollentuna på torsdag

Dagen därpå tas frågan upp i kommunfullmäktige i Sollentuna där majoriteten (M, L, och KD) redan har deklarerat att de vill utreda om gokartbanan kan räddas kvar och bli en regional anläggning.
Den 11 december är det styrelsemöte i Sollentuna häradsallmänning, som ägs till 77 procent av kommunerna Sollentuna (31), Stockholm (26) och Järfälla (20). De tre kommunerna har var sin representant i styrelsen, den fjärde representerar de övriga drygt 40 ägarna.

”Nu borde uppsägningen stoppas”

– Nu borde inte häradsallmänningen kunna fortsätta med sin uppsägning – för nu finns en politisk vilja från hela kommunstyrelsen i Järfälla att pröva förutsättningarna att behålla klubben. Det tycker jag är fantastiskt bra, säger Lennart Nilsson.
Jonas Lange, styrelsemedlem i Järfälla MK, är glad och ”försiktigt positiv” efter kvällens KS-möte.
– Det känns om att politikerna börjar få in helhetsbilden – att karting är en sport för båda könen och för alla åldrar och där man tävlar på lika villkor, säger han.

Skenande elpriser oroar Sollentunas husägare

Nyheter Sotarna har mer än någonsin att göra och SEOM uppmanar till sparsamhet Nya prognoser visar elpriserna kan bli tre gånger så höga som förra vintern – minst. Nu uppmanar kommunens energibolag Sollentunaborna att göra vad de kan för att spara både el och pengar.söndag 2/10 6:50