Krympt. Visionsbild över ny, omarbetad stationsbyggnad. Exakt utformning avgörs i ett senare skede genom en arkitekttävling. Foto: Marge arkitekter och Sweco Architects.

Vändning – från maffigt till modest

Fem bostadskvarter utmed Bällstaån och ett nytt stationshus. Det är nyheterna när stadskärnan nu planeras vidare. – Det blir en betydligt mer modest stationsbyggnad, säger Stefan Bergström (C).

  • Publicerad 15:06, 6 jul 2022

Vi har solläge, det har inte Stockholmssidan.

Mitt i Sundbyberg rapporterade i våras om att den maffiga kombinerade stations- och kontorsbyggnad som staden avsett att låta AMF bygga ovanpå spåren, inte höll tekniskt.

– Det blev för komplicerat, så den är struken, konstaterar kommunalrådet Stefan Bergström (C) som medger att han är lite besviken.

– Det har varit en lång process där förutsättningarna inte varit kristallklara, varken för oss eller Trafikverket. Men det är bara att ta nya tag. Nu kommer det att bli en mycket mer modest stationsbyggnad.

Ny ritning. En arkitekttävling ska utlysas för att ta fram ett passande stationshus. En envåningsbyggnad i lätt konstruktion, som trä, föreslås. Foto: Marge arkitekter och Sweco Arcitects

Det blir staden som bygger men planen är att ändå utlysa en arkitekttävling för att få fram en byggnad som ”präglar Sundbybergs nutid, historia och framtid”.

Hus vid vattnet

Samtidigt som detaljplanen med stationshuset nu går vidare för granskning har samråd startat för de västra delarna av området, efter ett beslut i förra veckan.

1 100 bostäder i tre till tretton våningar höga hus föreslås i tio kvarter mot Järnvägsgatan i norr och Bällstaån i söder.

Utmed vattnet blandas bostadshusen med bryggor, en breddad strandzon och publika lokaler. Området blir bättre än Annedal på andra sidan ån, enligt Stefan Bergström.

– Vi har solläge, det har inte Stockholmssidan.

Viktiga beslut

Att få spåren under jord ligger ännu tio år framåt i tiden, men på allt fler ställen i centrala Sundbyberg kan man i sommar märka av hur det förbereds med borrningar och andra markarbeten.

Också i stadshuset börjar den nya stadskärnan kännas inom räckhåll.

– Sedan 1876 har Sundbyberg varit delat i två delar. Nu har vi möjligheten att få en helt hopläkt stad. För oss politiker kommer de beslut vi tar nu att att vara de viktigaste under vår politiska karriär, säger Stefan Bergström.

Han uppmanar sundbybergarna att tycka till om framtidens stadskärna. I augusti och september anordnas öppna möten och fram till dess kan man även skicka in skriftliga synpunkter.

Vattennära. Så här kan det se ut på strand­promenaden längs Bällstaån. Foto: Belatchew arkitekter

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00