Vändning för företag i Stockholm efter krismånader

Efter en tuff vår med pandemi och restriktioner pekar det nu åt rätt håll för Stockholmsföretagen. – Vi har gått in i en återhämtningsfas i krisen och jag tror att den utvecklingen fortsätter, säger Stefan Westerberg chefsekonom vid Stockholms handelskammare.

  • Publicerad 14:59, 21 aug 2020

Tiden med tomma gallerior, stängda restauranger och få i kollektivtrafiken är så gott som förbi. I våras drabbades flera företag i Stockholm hårt av coronaviruset och av de restriktioner som infördes. Det har lett till att rekordmånga har varslats och att arbetslösheten ökar.

Centrum hårt drabbat

Enligt handelskammarens Stockholmsbarometer har företagare i länet åkt på en hårdare smäll än andra regioner. Detta för att det finns en större täthet med många företag och människor på liten yta, en hög internationell prägel på näringslivet och en stark besöksnäring. Framför allt har de centrala delarna påverkats.

– Ju närmare centrum du kommer desto värre har krisen slagit. I stället har ytterförorterna blivit mer attraktiva och klarat sig bättre, säger Stefan Westerberg chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare. Foto: Linnéa Carlsson

Hemarbetet en orsak

Anledningen är att fler arbetat hemifrån och i stället besökt sin lokala restaurang eller affär. Även hotellen har märkt av att fler undviker city, då fler valt att boka ett rum utanför stan.

– Jag tror att man drar sig dit man tror smittspridningen är mindre, där man kan har större möjlighet att hålla social distansering. Då är centrum en plats man vill undvika, säger han.

Fakta

Branscher som klarat sig bättre/sämre

Gått bra för

Livsmedelshandeln. Där är läget bättre än normalt. En del i det är även att mataffärer varit duktiga på att öka möjligheten för att beställa hem mat.

Även e-handeln har blomstrat under coronakrisen.

Krisande branscher

Transportsektorn, där bland annat taxi räknas in. Även flygbranschen har drabbats hårt.

En annan bransch är event och livescener, som i princip är stendöd just nu.

Det har även varit en markant nedgång för hotell- och restauranger.

Källa: Stockholms handelskammare
Visa merVisa mindre

Fortsatt ett tufft läge

I Stockholmsbarometern har företagare fått svara på hur de ligger till ekonomiskt. Den senaste undersökningen är gjord början av juli och handlar om andra kvartalet (april, maj och juni).

De flesta företagen säger att det har blivit bättre under andra kvartalet jämfört med det första kvartalet, som genomfördes i början av april. Det har att göra med att den ekonomiska aktiviteten ökat under andra kvartalet i takt med att många länder börjat öppna upp sig igen. Men det är fortfarande ett dåligt ekonomiskt läge, säger Stefan Westerberg.

Hur ser du på kommande halvår och framtiden?

– Allt pekar åt rätt håll. Vi har gått in i en annan fas av krisen, en återhämtningsfas och jag tror att den utvecklingen kommer att fortsätta i höst. Men mycket beror på smittspridningen och vad för slags åtgärder som sätts in både vad gäller restriktion och stödåtgärder, säger han.

Stockholm har de senaste tio åren svarat för runt 40 procent av den totala tillväxten i landet och även stått för hälften av alla nya jobb.