Katarinamässan har runt 500 besökare varje söndag. Innan Olle började kom runt 30 personer varje gång. Foto: Lisa Bonnichsen

Vände Katarina kyrka från öde till fullsatt – nu vill Olle sluta

Yxmän under mässan, bråk med biskopar och ett andligt Friskis och Svettis. Olle Carlsson är prästen som fått Söderborna att vallfärda till kyrkan igen. Nu vill han sluta som kyrkoherde – efter 25 stormiga år.

  • Publicerad 04:57, 15 nov 2019

Han kom inte som ett yrväder en aprilafton. Tvärtom som en slagen man i fyrtioårsåldern som precis tagit sig ur ett alkoholmissbruk och som trodde att hans liv som präst var slut.

Första gången Olle Carlsson predikade i Katarina församling var bänkarna halvtomma. Men snart skulle allt ändra sig.

25 år senare träffar vi Olle i hans tjänstebostad, som ligger ett stenkast från kyrkan, där han bor med sin fru och fyra hemmavarande barn.

Från öde till fullsatt

Under hans tid har Katarina blivit den mest välbesökta församlingen – i hela Sverige. Kyrkbänkarna gapar inte längre tomma, utan är sprängfyllda varje söndagsmässa.

En dröm för de flesta församlingar, där svikande besökssiffror är ett vanligt problem.

Vad är hemligheten?

– Det har skett en dramatisk förnyelse. Vi är en grupp människor som skapat en andlig, urban rörelse. Det finns ett jättestort andligt behov i vårt moderna samhälle, men kyrkan har inte kunna möta det, säger Olle Carlsson.

Olle Carlsson har jobbat i Katarina församling i 25 år. De senaste elva åren som kyrkoherde, alltså som arbetsledande chef. Foto: Lisa Bonnichsen

Det där med det andliga ska vi återkomma till många gånger under intervjun. Och hur det är synd att kyrkan inte längre är samma självklara centrum för människors sökande efter andlig spis.

Gudstjänst med annan ton

Katarinakyrkans söndagsgudstjänster skiljer sig från andra. Man kan kalla det en mer enkel och jordnära kristendom, inte högtravande eller mästrande.

– Det är till exempel inte bara prästen som pratar, utan en församlingsmedlem kan hälsa välkommen och en annan dela ut nattvarden, säger Olle Carlsson.

En blandning av enkelhet och djup, med en annan ton. Målet är att ge hopp och livslust.

Men det nya gillas förstås inte av alla i en tusenårig gammal institution som Svenska kyrkan, där man ofta inte ser med blida ögon på förändringsarbete.

Det har knappt gått en enda dag då jag inte tänkt att jag ska sluta som präst.

Olle Carlsson

Bråk med överordnande

Olle har genom åren haft flera, stundtals hårda, duster med överordnande. Strider som tar på energin och lusten.

– Det har knappt gått en enda dag då jag inte tänkt att jag ska sluta som präst.

Ett av höjdpunkterna under åren var att jobba under den stora flyktigströmmen 2015, när församlingen tillsammans med moskén slöt upp för att hjälpa de behövande. Foto: Maria Östlin

Men sluta som präst ska han inte. Däremot för han samtal om att slutet av hösten lämna sitt uppdrag som kyrkoherde i Katarina församling.

– Nu känns det som rätt ögonblick. Jag har drivit förändringsarbetet i församlingen som en frontfigur. Nu är det dags för någon annan att ta över.

Som ett andligt Friskis och Svettis, det är målet.

Olle Carlsson

Förändra kristendomen

Hans mål är att skapa en ny andlig mötesplats, helst i samarbete med församlingen. Ett ”Kontempel”,  en plats där man kan prata om livets stora frågor.

– Som ett andligt Friskis och Svettis, det är målet. Det är roligt om människor hittar hit som inte kallar sig kristna, säger han och fortsätter:

– Jag tror att kristendomen måste förändras och komma ner till sin essens. Att man hjälper varandra, bär varandra. Att få vara delaktig i något som är större än sig själv.

Finns det plats för Gud i den bilden?

– Gud finns verkligen med i det. Men för mig handlar det inte om att säga Gud eller Jesus flest gånger per minut. Det jag vill skapa är helande mötesplatser, det är inget tupperwareparty där man ska få Jesus nerkört i halsen.

Har nio barn

Växte upp i Vasastan

Namn: Olle Carlsson

Ålder: 64

Född: Hudiksvall. Uppväxt i Vasastan. Bor nu på Södermalm.

Gör: Kyrkoherde i Katarina församling. Men vill snart sluta, helst för nya uppdrag i kyrkan.

Familj: Fru, sju biologiska barn från 4 till 39 år. Två bonusbarn. Sex barnbarn.

Motto: ”Döm inte så blir ni inte dömda”.

Favorit i Bibeln: Barmhärtiga samariern (tidigare samariten).

Fick sitt kall: Som 16-åring.

Gillar med Söder: Promenaderna. Går dagligen runt Årstaviken.

Drömmer om: Att få ta hand om min stora familj.

Aktuell: Har precis släppt sina memoarer, Kallad – om kamp och kärlek, som handlar om att förnya en av världens mest förmögna och folktomma religiösa organisationer. 

 

Visa merVisa mindre

Fakta

5 händelser i Katarina som etsat sig fast

  1. Yxmannen under mässan 2010. ”Otäck händelse. En man som var psykotisk kom in i den fullsatta kyrkan med en yxa och en bensindunk. Som tur var om ingen till skada”.
  2. Flyktingvågen 2015. ”Katarina församling blev tillsammans med moskén ett transitläger för flyktingar. Fantastiska ögonblick där hundratals söderbor handfast kunde hjälpa”.
  3. Livsstegen. Anonyma Alkoholister 12-stegsmetod i ny tappning signerad Olle och hans fru Fontiní. ”Den sprider sig nu över landet. Det är verkligen kul”.
  4. Katarinamässan. ”Vår gudstjänst som gjorde att kyrkan gick från 30 till 500 besökare”.
  5. Våra sociala företag. ”Som  t. ex. vår restaurang. Det är något som jag verkligen är stolt över, en mötesplats med låga trösklar”.
Källa: Olle Carlsson
Visa merVisa mindre