Van vinnare i Lidingöloppet

Lewis Korir vann i lördags Lidingöloppet för fjärde året i rad. Det fanns fler hjältar. En av dessa var 75-årige Roger Antonsson som klarade sitt 50:e raka lopp.

  • Publicerad 19:30, 28 sep 2014

Kenyanen Lewis Korir är segerrikast genom tiderna i Lidingöloppets herrklass över 30 kilometer. I lördags vann han detta huvudlopp för fjärde året i följd.

Korir fick jobba hårt för triumfen. Efter halva loppet drog Abere Chane, Etiopien, iväg och ledde som mest med cirka 20 sekunder. Men den rutinerade kenyanen hade krut sparat och gick om med mindre än två kilometer kvar. Segertiden blev 1.37,13 vilket var 51 sekunder bättre än tvåan Abere Chane.

Damklassen togs hem av Annelie Johansson, IK Ymer, på 1.57, 28. Isabellah Andersson, Hässelby SK, blev tvåa med tiden 1.58,29.

En annan hjälte i Lidingöloppet var Oskar Svärd, Hälle IF. Han fick tiden 1.57,27, och det betyder att Svärd slog totalrekordet för en svensk klassiker.

Lidingöloppet 50-årsjubilerade. Premiäråret 1965 stod Roger Antonsson på startlinjen, och han har varit med varje gång sedan dess.

75-åringen är en av blott fyra löpare som har fullföljt samtliga tremilar i Lidingöloppet sedan 1965. Antonsson, som springer för Göteborgsklubben Solvikingarna, sprang i lördags i mål på plats 14 491. Tiden blev 3.42,57.

– Det känns tudelat, säger han. Jag är lycklig över att ha klarat loppet. Men tiden kunde ha varit en halvtimme bättre om jag kunde ha tränat ordentligt.

Ett ömmande knä har stoppat all löpträning i år.

– Men kondisen är bra eftersom jag har kunnat cykla och åka rullskidor.

Springer du nästa år också?

– Ja, men då ska jag vara bättre tränad.

Roger Antonsson var givetvis en av hedersgästerna på banketten som hölls på Bosön på lördagskvällen.

– Det var jättetrevligt, och jag fick pris för tappra insatser i de 50 loppen.

Fakta

Lidingöloppet firade 50 år

Lidingöloppet firade 50-årsjubileum fredag–söndag.

Totalt avgjordes nio lopp.

Huvudloppet över 30 kilometer avgjordes i lördags med ett startfält på 21 500 löpare.

Lewis Korir, Kenya, vann huvudloppet för fjärde året i rad. Tiden blev 1.37,13.

Annelie Johansson, IK Ymer, segrade i damklassen på 1.57,28.

Visa merVisa mindre