"Här kom jag in i ett sammanhang som räddade mig", säger Charlotte Samuelson, om Valvet. Foto: Christian Lärk

Valvet räddade Charlotte från missbruk: ”Katastrof att skära ner”

Bandhagenbon Charlotte Samuelson missbrukade opiater i 25 år. Sedan tio år är hon drogfri. – Jag hade aldrig klarat det utan Valvet, säger hon. Nu skärs verksamheten kraftigt ner.

  • Publicerad 11:30, 5 jul 2019

Beskedet kom lagom till sommaren. Årsta-Enskede-Vantörs stadsdelsförvaltning bantar verksamheten vid Valvet – träfflokalen där missbrukare, hemlösa och personer med psykiatriska diagnoser får stöd, hjälp och ett socialt sammanhang.

I stället för fem dagar i veckan håller man nu bara öppet på torsdagar och fredagar. Katastrofalt, säger Bandhagenbon Charlotte Samuelson, när Mitt i träffar henne utanför den stängda dörren i Örby.

– Vi är 60 personer som drabbas. Vi får så mycket stöd och är som en familj för varandra, den enda många har. Jag hade aldrig klarat att vara drogfri utan Valvet, berättar hon.

Missbrukade opiater

Charlotte Samuelson har varit drogfri i tio år. Innan dess missbrukade hon opiater i 25 år. För sju år sedan hade hon en djup kris och sökte sig till Valvet för att inte falla tillbaka i missbruk.

– Här kom jag in i ett sammanhang som räddade mig. Ta inte bort den här möjligheten för de mest utsatta, säger hon med skärpa.

Charlotte Samuelson har tillbringat många värdefulla dagar på Valvet, och knutit viktiga vänskapsband. Foto: Christian Lärk

Men enligt stadsdelsförvaltningen är nedskärningen nödvändig. Man måste omfördela de resurser man har, för att klara sitt uppdrag. Därför har Valvets personal fått andra uppgifter, tre dagar i veckan.

– Valvets personal behövs för att stärka upp arbetet med att ge stöd till personer som beviljats tränings- och försökslägenhet. Vi arbetar för att så många som möjligt ska kunna erbjudas en väg ur hemlöshet genom denna insats, skriver Veronica Starck, avdelningschef för Individ- och familjeomsorg-Vuxna, i ett mejl till Mitt i.

Veronica Starck hänvisar också till träfflokalen Flotten i Årsta, som har en liknande verksamhet. Dit är brukarna ”varmt välkomna” i stället.

Risk för ökat missbruk

Men så enkelt är det inte, menar Krister Poehls, en av Valvets två behandlingsassistenter. Många av Valvets besökare har svårt att hålla koll på dagar och tider, och att ta till sig information.

– När de möts av en stängd dörr kanske de inte kommer tillbaka alls. Det här riskerar att öka deras ensamhet och missbruk, säger han.

Krister Poehls har arbetat på Valvet sedan starten 1998. Han har följt många av besökarna i åratal och även slussat vidare till sjukvården och psykiatrin när det behövts. Han tycker att ”cheferna biter sig i svansen”.

– De vill prioritera arbetet med hemlösa. Men många som kommer till Valvet riskerar att bli hemlösa om de inte får rätt stöd. En viktig del av vårt arbete är just att visa på en annan livsstil än den som parkbänken erbjuder. Men att bryta mönster tar tid. Nu trasas helheten sönder, säger han.

Charlotte Samuelson håller med. Utanför den folktomma lokalen berättar hon att hon startat en namninsamling i protest.

– Jag har pluggat till mentalskötare, med Krister som mentor, och klarar mig i dag. Men jag kan inte bara titta på när mina vänner drabbas, säger hon.

”Ta inte bort den här möjligheten för de mest utsatta”, säger Charlotte Samuelson, utanför Valvets stängda dörr.  Foto: Christian Lärk

Fakta

Valvet hotat av nedläggning flera gånger

Valvet öppnade 1998, då i Bandhagen. 2018 flyttades verksamheten till Årdalavägen 80 i Örby.

Hos Valvet får personer med missbruksproblem och psykiska funktionshinder råd, stöd och hjälp och kan slussas vidare till sjukvård, psykiatri och andra instanser.

Besökarna (i dag cirka 60) får också praktisk hjälp, t ex med datorkunskap och med att betala räkningar. Den sociala gemenskapen är också viktig. Besökarna umgås, lagar och äter lunch, spelar biljard och andra spel och gör utflykter ihop, till exempel. Man kan också fira jul ihop.

Valvet har varit nedläggningshotat flera gånger genom åren.

Visa merVisa mindre