Botkyrka kyrkas kyrkogård är bara en av flera där man är tvingad att säkra gravstenar. Foto: Maja Nilsson

Välta gravstenar – en säkerhetsåtgärd

Förra veckan möttes kyrkogårdsbesökare i Botkyrka av nedlagda gravstenar, nu berättar kyrkogårdschefen Camilla Rasmussen om varför informationen inte gick ut.

  • Publicerad 16:05, 29 nov 2016

Som Mitt i tidigare berättat har kyrkogårdsbesökare upprörts över gravstenar som är nedlagda på Botkyrka kyrkas kyrkogård. En av dem var Kristina Kessne Månsson.

–  Jag vet att vi ansvarar för gravstenen men man hade kunnat gjort det här på ett schysst sätt. De hade kunnat gå ut med information till oss innan de lagt ned stenen. Det känns som skändning, sade hon till Mitt i i fredags.

Läs mer: ”Var och varannan gravsten var vält”

Nu svarar kyrkogårdschef Camilla Rasmussen på kritiken.

– Detta är inte roligt men vi är tvingade att göra det av säkerhetskäl, det är bestämmelser som vi inte råder över och handlar om säkerheten på kyrkogårdarna. Det gäller gravvård och görs i hela landet. Vi kommer att se över stenarna med fyra till fem års mellanrum, berättar hon.

Varför gick det inte ut information innan gravstenarna lades ner?

– Det gjorde vi så gott det gick, bland annat på anslagstavlor och andra informationstavlor vid kyrkogården, men vi har 6 000 gravar. Det är svårt att nå ut till alla. Det finns även gravar som vi inte har några gravrättsinnehavare till där vi fortfarande letar, det är bara gravrättsinnehavaren som får åtgärda gravstenen. Sedan så tror jag att det också skulle kunna skapa en onödig oro för de som inte behöver åtgärda sina gravar, om information gick ut innan.

– Vi beklagar det här och gör allt vi kan nu för att hjälpa de som nu behöver åtgärda gravstenar, säger Camilla Rasmusen och berättar att gravrättsinnehavaren har ett år på sig att säkra stenen.

På andra kyrkogårdar i landet har man ibland valt att säkra stenarna med pålar istället för att lägga ner stenen.

– Vi tycker det är oetiskt att sätta pålar i jorden eftersom det är en grav, det är därför vi valt att lägga ner stenarna i stället. Vi har inte vandaliserat utan försökt göra detta så värdigt och hänsynsfullt som möjligt.

Översynen av säkerheten på kyrkogårdarna i Botkyrka är så gott som avslutad och förhoppningsvis kommer inga fler gravstenar att behöva läggas ned, enligt Camilla Rasmussen.

Läs mer Botkyrka nyheter: Skolor tar kliv fram i rankning