Annika Elmlund i Moderaternas. Foto: Olle Anrell/Lisa Bonnichsen

Valstugorna: De tar ledigt för demokratins skull

Med dagar kvar till valet tog Mitt i tempen på valstugorna. – Det finns många som vill prata politik på Östermalm och som är nyfikna, säger moderaten Annika Elmlund som tagit tjänstledigt för att kampanja vid Karlaplan.

  • Publicerad 14:25, 7 sep 2018

På Karlaplan står Annika Elmlund i Moderaternas valstuga – det enda partiet med en stuga på platsen. Nobel Center, integration och vården är det som flest besökare vill prata om.

– Det finns många som vill prata politik på Östermalm. Här i stan har vi inte tillgång till portkoder och kan inte knacka dörr, så valstugorna är ett bra sätt att nå ut, säger hon.

Tagit ledigt från jobbet

Annika är en av ungefär 30-40 Östermalmsmoderater som engagerat sig frivilligt. I två veckor är hon tjänstledig från jobbet på SEB för att hjälpa partiet i sitt hjärta.

– Jag var så besviken att vi förlorade förra gången och jag känner att jag har ett medborgaransvar. Och så är det väldigt roligt att träffa alla människor, säger Annika som är ersättare i Östermalms stadsdelsnämnd.

Hur tror du det går på söndag?

– Det är jättejämnt så jag vågar inte säga hur det ska gå. Och vi har ju sett vid Brexit och Trump att det inte går att helt lita på väljarundersökningar. Men jag hoppas och tror att vi får till ett regeringsskifte.

Rest från Norge

Utanför valstugorna på Medborgarplatsen ringlar köerna långa denna fredagsförmiddag.

Politiskt nyfikna trängs med flera skolklasser för att få ett snack med valarbetarna i stugorna.

En av valarbetarna är Varin Hiwa, 17 år, som tagit ledigt från skolan för att kunna kampanja. Hon har åkt buss hela natten från Oslo, tillsammans med 41 andra norska ungdomar från Arbeitarpartiet. De har kommit till Stockholm för att stödja Socialdemokraterna i slutspurten.

– Mina hjärtefrågor är skola, arbete och att bekämpa de ekonomiska skillnaderna som finns i samhället, säger Varin Hiwa.

Hur går det som norsk att svara på frågor om svensk politik?

– Arbeitarpartiet och Socialdemokraterna har ju politik som liknar varandra mycket. Sakfrågorna känner jag mig säker på.

Vår tid att hjälpa

Hon ska nu jobba så mycket hon orkar fram till söndag kväll, då hon tar bussen hem till Oslo och vardagen som elev på gymnasiets samhällsprogram. Hon får inga pengar för att ställa upp.

– Nej, det är som volontär. Men när det var val i Norge kom SSU och hjälpte oss, så nu var det vår tur att hjälpa till.