Hashim Mohamed Jama lär ut hur man röstar. Foto: Linda Dahlin

Valsimulator ska öka valdeltagandet

Är du osäker på hur det fungerar att rösta? Under Järvaveckan kan man testa att rösta i en valsimulator. – Målet är att öka valdeltagandet i Järvastadsdelarna, säger projektledaren Hashim Mohamed Jama.

  • Publicerad 15:32, 13 jun 2018

Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning har ett gemensamt tält under Järvaveckan. I ett av hörnen har Spånga-Tensta byggt upp en simulerad vallokal där man kan få prova på att rösta.

Det finns utförlig information om hur man röstar, och i vilka olika val man har rätt att rösta i. Och valsimulatorn är populär.

– Det är många som vill prova på att rösta och som undrar hur man gör. Syftet är att öka valdeltagandet till höstens val, säger Hashim Mohamed Jama, projektledare.

Demokratiambassadörer

Till sin hjälp har han cirka 10 ungdomsanställda personer som jobbar som demokratiambassadörer. Det är en arbetsmarknadsinsats på sex månader som sträcker sig fram till november. Ambassadörerna ska jobba aktivt i Spånga-Tensta för att öka valdeltagandet.

– De ska nå ut till alla men främsta fokuset är på förstagångsväljare och kvinnor, säger Madeleine Mijatovic, enhetschef för prevention och trygghet i Spånga-Tensta.

Savannah är en av ungdomarna som fått anställning som demokratiambassadör. Hon är en av dem som är på plats i tältet under Järvaveckan.

– Valdeltagandet är lågt i Järva. Vi hoppas att få fler att gå till valurnorna i höstens val, säger hon.

Påverkar inte politiskt

Hashim Mohamed Jama är noga med att poängera att de inte påverkar folk politiskt, utan deras uppdrag är att se till att lära folk hur man röstar.

Alla som röstar får fota sig i en ram under hashtaggen #jag röstar om man vill. Bilderna hängs upp inne i tältet.

– Man ska känna sig stolt över att man röstar, säger Savannah.