Valresultatet i Öringe utreds av riksdagen

Valresultatet i Öringe utreds av riksdagens Valprövningsnämnd.

  • Publicerad 16:45, 1 nov 2018

Tre personer har överklagat valresultatet i Öringe till riksdagens Valprövningsnämnd, som Lokaltidningen Mitt i har skrivit om tidigare. Dit kan den som anser att ett fel eller misstag har begåtts – som påverkar valresultatet – vända sig.

Valprövningsnämnden utreder nu överklagandena och har bett Länsstyrelsen i Stockholm att yttra sig och höra vad valnämnden i Tyresö har att säga.

Valprövningsnämnden väntar på svaren och ska sedan handlägga överklagandena. Beslut ska tas på ett av Valprövningsnämndens möten. När är inte bestämt än.

Röster ska ha tappats bort

Bakgrunden till valfelet i Öringe är att sextiosex av Miljöpartiets röster till riksdagsvalet ska ha tappats bort under valnatten, som Lokaltidningen Mitt i har skrivit om tidigare. En person som jobbade med valet löste det genom att stoppa ner lika många nya i ett nytt kuvert, enligt ordföranden i valnämnden i Tyresö.

Länsstyrelsen som ska kontrollräkna rösterna för att se till att valresultatet blir rätt hittade de ursprungliga valsedlarna och rapporterade in både dem och de påhittade till Valmyndigheten som slutgiltigt röstresultat.

För att kunna överklaga till Valprövningsnämnden måste personen som överklagar företräda ett parti som deltagit i valet, varit röstberättigad vid valet enligt röstlängden eller varit kandidat som blivit utsedd till ledamot, efterträdare eller ersättare.