Valpen Maleah hemma igen efter brutala stölden

Det som skulle bli en busstur till en födelsedagsfest slutade som en mardröm för valpen Maleah och matte Someyah.

  • Publicerad 14:40, 10 dec 2018

Det är ett litet yrväder som studsar ut ur sovrummet när dörren öppnas. Den fyra månader gamla American Bully – valpen Maleah har sylvassa små valptänder som griper tag i allt.

En påse, en flyttkartong, en hand, ett tygband, en penna.

Hon sitter inte still många sekunder och de fladdriga öronen vippar på det runda huvudet.

Matte Someyah, 17 år, suckar vant och tar kärleksfullt upp henne från golvet. Igen. Hon är på allt nu, berättar hon.

Det är en söt valp, minst sagt. Someyah är därför van vid kommentarer på gatan.

Mardrömmen

Den första advent skulle hon, valpen och en kompis åka till Kallhäll från hemmet i Husby för att gå på födelsedagskalas. De tog bussen till Jakobsberg för att där byta till bussen mot Kallhäll.

Då hände just det där. Ett gäng på två tre personer kommenterade hur söt Maleah var.

– Jag tänkte inte mer på det, jag är ju van nu, säger Someyah.

Men när gänget hoppar på samma buss, och inte går av, börjar hon få en dålig magkänsla.

Someyah och hennes kompis går av bussen och börjar gå mot kalaset på den asfalterade gångbanan. Gänget, som också gått av, går i samma riktning.

Maleah kissar, men är trött så matte Someyah lyfter upp henne för att inte bli sinkad. Hon tänker att gänget kanske är ute efter att ta deras mobiler eller plånböcker och vill snabbt komma fram.

– Då känner jag plötsligt att någon tar tag i mig bakifrån och knuffar ner mig i diket. Maleah är på trottoaren och allt jag kan tänka på är henne. Personen som håller fast mig börjar sparka mig men jag tänker bara på valpen som skäller och gråter.

Efter en del tumult tar en annan i gänget hunden och springer. Someyah blir då fri och springer efter, men ger till slut upp. Vännen, som också hållits fast, har nu kunnat ringa polisen som kommer till platsen, men inte heller de hittar förövarna.

Återfunnen

Maleah har hittat sin torkade grissvans bland soffkuddarna och ligger nöjt och tuggar. Matte Somayah tittar på henne. Hon trodde aldrig att hon skulle få återse sin valp.

Men efter ett sömnlöst dygn fullt av oro, gråt och stor hjälp av sociala medier hittades Maleah i ett skogsområde i Skokloster.

Jag är inte rädd, men kanske lite mer försiktig

Someyah

När hon kom hem var hon uppsvullen och inte sig själv, men idag har hon landat och är sitt vanliga jag igen. Someyah hade migrän dagarna efter misshandeln men mår också bra idag. Nu tar de hand om varandra hemma på soffan i Husby.

– Jag är inte rädd, men kanske lite mer försiktig. Och promenaderna gör vi här, i Husby där vi är trygga.

Nu väntar hon på att polisen ska få fast de som stal hennes älskade valp. Hon skulle vilja veta hur de tänkte.

– Sen skulle jag vilja veta om hon slet sig eller om de bara släppte ut henne i skogen. Jag hoppas verkligen de åker fast, säger Someyah.