I kommunhuset jobbar man nu med införandet av privat hemtjänst. Ett resultat av valnatten. Foto: Mitt i

Valnatten i Botkyrka blev en big bang

Botkyrka vaknade upp till ett nytt politiskt läge för ett år sedan. Och i våras började den nya majoriteten visa upp en styrning mot mitten.

  • Publicerad 15:18, 9 sep 2019

Botkyrka vaknade upp till ett nytt politiskt läge för ett år sedan. Interna bråk och Uppdrag Gransknings avslöjande bara dagar innan valet om hur företrädare för moskén i Alby erbjöd röster i utbyte mot bygglov bidrog till att partiet tappade hälften av väljarna – hela 5 procent. Men även Socialdemokraterna tappade kraftigt – 5 procent.

Åkte ut i kylan

När det fortsatt klart största partiet Socialdemokraterna började sondera terrängen kastades Vänsterpartiet, som ändå gått framåt, ut i kylan efter krav från mittenpartierna. En ny mittenmajoritet kunde presenteras tolv dagar efter valet med S, MP, KD, L och C.

Moderaterans anklagelser

Alliansen sprack efter tolv år tillsammans. Moderaterna anklagade sina forna samarbetspartier för att ha sålt sig. Men redan i våras visade den nya mittenmajoriteten upp ett beslut där politiken tagit styrning mot mitten – Botkyrkaborna ska kunna välja privat hemtjänst istället för kommunal. Det var något som Socialdemokraternas tidigare samarbetspartner Vänsterpartiet opponerat sig mot.

I opposition står nu Moderaterna som backade något men fortfarande är näst störst, Tullingepartiet som gjorde ett succéval och har 40-50 procent av rösterna i Tullinge och nu är tredje störst i Botkyrka, Sverigedemokraterna som också gick framåt samt Vänsterpartiet. Tryggheten, omsorgen och skolan förblir stora områden för politikerna att jobba med och kommer sannolikt att dominera debatten även framöver.