Vi hörde med några av de som jobbar i Vällingby centrum om vad de tycker om försäljningen. Foto: Mikael Andersson

Vällingbys handlare om försäljningen av centrum

En försäljning av Vällingby centrum betyder att 90 butiker kommer gå från en kommunal hyresvärd till en privat. Vi tog en sväng till centrum för att höra vad de som jobbar där tänker om det.

  • Publicerad 15:51, 28 aug 2020

Den grönblå majoriteten i Stockholm, med Dennis Wedin (M) i spetsen, har varmt förespråkat fördelarna med ett Vällingby centrum i privat regi, samtidigt har de mött ett engagerat och starkt motstånd från många boende i Västerort.

Vad tycker då de som jobbar i Vällingby centrum om den planerade försäljningen?

– "Inte igen", tänkte jag när jag först fick höra om försäljningen, säger Pia Sylvén, som äger butiken Skapa.

Pia har jobbat i centrum i 20 år och försäljning har varit på tapeten flera gånger under hennes tid här. Men den här gången verkar det som att det blir av.

– Klart man är lite rädd att det ska påverka negativt och att hyrorna höjs. Det har man ju sett skräckexempel på. Men det kan ju också bli positivt om det betyder att centrumet får mer pengar. Ovissheten är jobbig, det skulle kännas bättre om man visste mer.

Klart: Staden säljer Vällingby centrum

Försäljningen av Vällingby centrum tar fart

Osäkert. I 20 år har Pia Sylvén jobbat i Vällingby centrum. Att inte veta vad försäljningen innebär är jobbigt, menar hon. Foto: Mikael Andersson

Beror på. Om rätt köpare tar över centrum kan det bli bra, menar Elizabeth Doxakis på Klackenbergs. Foto: Mikael Andersson

Svårt att veta

Ett stenkast bort, på Klackenbergs Böcker & Papper, har Elizabeth Doxakis jobbat i fem år. Hon tycker det är svårt att säga något om försäljningen innan det är klart vem köparen är.

– Så länge de vill vad som är bäst för centrum är det inga problem. Är det så att pengar inte finns för att driva centrumet, då är det väl fantastiskt om man hittar någon som vill hålla centrumet vid liv, säger hon.

Prislappen för Vällingby C: Två miljarder

Inte glad. Zeki Demir, som äger Söderlings frisörsalong och skönhetssalong, är kritisk till ägarbyte. Foto: Mikael Andersson

"Dålig idé"

En som inte är såld på tanken av en privat hyresvärd är Zeki Demir, som äger Söderlings frisörsalong och skönhetssalong vid Vällingbyplan.

– Det är inte bra. Man vet vad man har, men inte vad man får, säger han och fortsätter:

– Man ska vara positiv, men ofta blir det sämre. De som köper ska ju göra business, så vad händer om de vill höja hyrorna? Jag klandrar dem inte för det, att tjäna pengar ligger i deras intresse.

Hela affären tycker Zeki Demir är kortsiktig.

– Staden får in pengar nu, men vad ska de göra sedan då? Men vi får se om de lyckas sälja nu, känns som dålig tajming mitt i pandemin.

Affären i korthet

Hösten 2019 fick staden klartecken att sälja centrum.

Prislappen är beräknad till ungefär två miljarder kronor.

Ägarbyte är tänkt att ske innan årsskiftet.

Visa merVisa mindre