Rånbyte. Mopeder, dyra kläder, mobiltelefoner och trådlösa hörlurar finns bland de vanligaste föremålen som tas vid ungdomsrånen. Foto: Most Photos

Vällingbypolisen: Ungdomsrånen ökar på hösten

Ungdomsrånen var få under sommaren, men vid inledningen av hösten har det skett en ökning i Vällingbypolisens distrikt. "Framförallt brukar ökningen av ungdomsrånen komma i oktober", säger polisinspektören Kristoffer D'Afflitto.

  • Publicerad 12:30, 23 okt 2021

Under juli och augusti inträffade tre rån i lokalpolisområde Vällingby som består av Ekerö, Bromma och Hässelby-Vällingby. Alla tre skedde i Hässelbyområdet.

Under början av hösten, 1 september – 13 oktober, har det rapporterats totalt sju ungdomsrån i lokalpolisområdet. Även efter det har rån skett. I måndags rånades fyra tonårsflickor av tre unga kvinnor intill en grundkskola i Vällingby.

– Vi hade en lång period av lite rån. Sedan har det kommit in några rån efter den lugna perioden, men utan att vi skulle kunna se att det är samma gäng som ligger bakom, eller att det går att tala om någon rånvåg som gjort att vi hållit extra koll i något område, sade Emir Gazibegovic som är operativ samordnare på Vällingbypolisen i förra veckan.

Lokalpolis. Emir Gazibegovic är operativ samordnare på Vällingbypolisen. Foto: Anders Björklund

Antalet ungdomsrån

1 september - 13 oktober, 2021
Bromma: 3
Ekerö: 0
Hässelby: 3
Vällingby: 1

Hela Vällingbys lokalpolisområde
2018: 53
2019: 62
2020: 58
2021: 32 (1 januari - 13 oktober.)

Ett par tips för att undvika rån

Var vaksam – känn till hur rånen går till. Inte sällan kommer någon okänd/flera okända fram och låtsas inledningsvis vara en vän.

Hjälp andra. Ser du exempelvis någon som somnat på en perrong - kontakta spärrvakt så att hjälp kan skickas.

Slå följe med andra du litar på.

Visa merVisa mindre

Väntar ökning

Sedan 1 september har det kommit anmälningar från både Bromma, Vällingby och Hässelby, men inga i Ekerö. Vanliga rånbyten brukar enligt polisen vara mopeder, dyra kläder, mobiltelefoner och trådlösa hörlurar.

– Det brukar ske en ökning i augusti, men framförallt brukar ökningen av ungdomsrånen komma i oktober och sedan hålla i sig till jul och ibland in i januari. Vi förväntar oss en ökning under hösten, säger ungdomsutredaren Kristoffer D'Afflitto.

Vad som gör att rånen brukar öka på hösten har Vällingbypolisen inga säkra svar på.

– En möjlig förklaring till ökningarna under hösten kan med tanke på dyra kläder vara jackorna. Sådana har du ju inte på sommaren. Men det är inget jag kan gå i god för, säger Kristoffer D'Afflitto.

"Kan skapa stor problematik"

Enligt operativa samordnaren Emir Gazibegovic kan dock ett fåtal personer ha stor påverkan hur det ser ut.

– Den här problematiken är väldigt knuten till ett fåtal individer. Rätt som det är kan några komma på att de ska börja råna, och det kan då skapa stor problematik i ett område.

Studie om ungdomsrån

Brottsförebyggandet Rådet (Brå) påbörjade förra året en studie för klarlägga ungdomsrånen utveckling, omfattning och karaktär i Sverige. Syftet med studien är att hjälpa bland andra lokala beslutsfattare och polisen till att sätta in "rätt åtgärder mot rätt personer på rätt platser."

– Jättebra, sådant brukar kunna hjälpa oss i jobbet mot problemen, säger Kristoffer D'Afflitto.

Fyra tonårsflickor rånades vid skola i Vällingby

Polisens råd om du blir rånad

Larma direkt på 112. Städa eller plocka inte undan något på brottsplatsen. Då kan du förstöra spår efter rånarna, såsom dna.

Polisanmäl alltid och ta med så mycket detaljer du kan om händelsen och signalement.

Fysiska skador bör dokumenteras, helst fotograferas av läkare, som bevismaterial i en rättegång.

Om du uppfattar att någon angripit dig på grund av din hudfärg, ditt nationella eller etniska ursprung, din religionstillhörighet eller trosbekännelse eller din sexuella läggning ska du ta med detta i anmälan. Det kan leda till ett strängare straff för rånaren.

Visa merVisa mindre