Pristagare. Vällingbyborna Sebastian Penner och Kristin Stamyr har fått en utmärkelse för sin insamling "Stoppa ALS". Foto: Privat

Vällingbypar får pris för sin insamling till ALS-forskning

För tre år sedan startade Vällingbyborna Sebastian Penner och Kristin Stamyr insamlingen Stoppa ALS. Förra veckan fick de utmärkelsen Årets insamlare.

  • Publicerad 12:13, 11 sep 2020

Förra veckan delades utmärkelsen Årets insamlare ut av branschorganisationen Giva Sverige, till Vällingbyborna Sebastian Penner och Kristin Stamyr.

– Det känns jätteroligt. Det är alltid peppande när någon tycker att det man gör är bra, säger Kristin Stamyr.

Makarna Sebastian och Kristin startade sin insamling Stoppa ALS för tre år sedan.

– Sebastian har ALS. När vi fick veta det så kände vi att vi ville göra något, inte bara vänta och se vad som händer. Vi började samla in pengar och försökte hitta ett projekt som vi ville stödja, säger Kristin.

Sedan dess har de genom sociala medier drivit insamlingskampanjer som fått ihop över en och en halv miljon kronor till ALS-forskning.

Neurologiska sjukdomar

Organisationen de valde att ge pengar till är Neuro, som jobbar för att stödja personer med neurologiska sjukdomar. Det har bland annat lett till öppnandet av ett center på Karolinska Sjukhuset, dit personer med ALS kan komma för att delta i kliniska studier.

– Det inger lite hopp för både patienter och anhöriga, säger Kristin.

Sedan de startade sin insamling har Kristin och Sebastian fått mycket stöd av nära och kära.

– Det är många som trott på vår idé och har velat stödja insamlingen, och det är jättekul. En utmärkelse som den här är ännu ett kvitto på det, men framför allt så ger det kraft att fortsätta, säger Kristin.

ALS

ALS (Amyotrofisk lateral skleros) är ett gemensamt namn för en grupp motorneuronsjukdomar.

Sjukdomarna innebär att de nervceller som styr muskelceller dör, vilket leder till förlamning hos den som insjuknar. Inget botemedel finns i dagsläget.

Bidrag till Sebastian och Kristins insamling swishas till Neuro, på nummer 9010075 med meddelande "Stoppa ALS"

Visa merVisa mindre