Debuterar. Författaren och Nälstabon Sebastian Lönnlöv debuterar med sin första skönlitterära text i novellsamlingen "Hetare". "Det behövs fler böcker där transpersoner får vara med även när huvudtemat i berättelsen inte är trans", säger han. Foto: Mikael Andersson

Vällingbyförfattaren: "Behövs fler böcker med transpersoner"

I antologin "Hetare" hittas sexiga noveller skrivna av elva olika författare. En av dem är Nälstabon Sebastian Lönnlöv.

  • Publicerad 13:44, 13 aug 2018

Inkluderande och hett. I den nyligen släppta novellsamlingen "Hetare" har elva författare skrivit varsin erotisk novell. Boken har ett genomgående HBTQ-tema och riktar sig till unga vuxna. En av dem som medverkar i antologin är författaren och bibliotekarien Sebastian Lönnlöv, uppvuxen i Västerort och numera boende i Nälsta, Vällingby.

– Det var Anna Ahlund som är redaktör för boken som kläckte idén och hon frågade mig om jag ville vara med. Det har varit jätteroligt men också en stor utmaning, säger Sebastian Lönnlöv.

Flera utmaningar

I Sebastians novell "Allt jag vill" får läsaren träffa karaktären Ludvig och hans kärlek Jakob. Berättelsen tar avstamp inne i duschen och fortsätter vidare in i sovrummet. Sebastian berättar att en av utmaningarna med att skriva novellen var att inte skriva för långt.
En annan var att våga stanna kvar i sexscenerna och inte lämna dem för fort.

– Jag märkte att det inte finns så många synonymer i det svenska språket. En dag när satt jag här i Vällingby på ett kafé och skrev letade jag efter en synonym till ordet "jucka". Det finns inte, säger han och skrattar.

Även om sex är ett ämne som intresserar väldigt många är det fortfarande ganska laddat att skriva om, menar Sebastian. Men det har trots allt hänt en del på senare år. Sebastian som har läst litteraturvetenskap berättar att i böcker från förra sekelskiftet hanterades sexscener – inte alls.

– Det blir ofta helt enkelt en lucka i berättelsen där man förstår "aha, där hade de sex". Visst – man ska lämna lite åt fantasin men inte så mycket, säger han.

Behövs fler böcker

Novellen ”Allt jag vill" är Sebastians skönlitterära debut men han har gett ut tre faktaböcker tidigare, varav en om litteratur med HBTQ-tema. Han berättar att det för bara fyra år sedan knappt fanns någon svensk skönlitteratur som handlade om transpersoner. Men det har skett en utveckling och idag släpps allt fler böcker.

– Det kommer nya författare och det märker redan etablerade författare som hakar på. Det är också mindre ångest i de böcker som kommer nu jämfört med tidigare. Men det behövs fler böcker där transpersoner får vara med även när huvudtemat i berättelsen inte är trans, säger Sebastian.

Just nu jobbar han med sin debutroman om karaktären Johannes. Boken handlar om hur han upptäcker att han är trans och sedan genomgår en utredning och behandling.

– Jag har utgått en del från mina dagboksanteckningar men boken handlar inte om mig. Ofta slutar böcker med transtema just med att personen går igenom sin behandling. Men jag vill att boken om Johannes ska fortsätta längre än så, säger Sebastian.

Tanken är att boken ska bli färdigskriven under nästa år. Samtidigt hoppas Sebastian att allt fler författare fortsätter att skriva böcker med transtema.

– Det behövs en ännu större bredd och det finns fortfarande många berättelser som behöver berättas, säger han.
 

Sebastian Lönnlöv

Bor: Nälsta

Ålder: 29

Gör: Författare och skolbibliotekarie på Nacka gymnasiums bibliotek. Frilansar också som kulturskribent.

Aktuell med: Medverkar i novellsamlingen "Hetare" med novellen "Allt jag vill"

Sebastians 3 tips på böcker med HBTQ-tema:

"Sången om en son" av Joel Mauricio Isabel Ortiz. En debutroman om att skapa relationer som inte är destruktiva. Här finns en hel del mörker och ångest, men också värme och humor. Författaren kommer till Bokmåndag på Vällingby Folkets hus 19 november.

"Norra Latin" av Sara Bergmark Elfgren. En av författarna till "Cirkeln" har påbörjat en ny serie för ungdomar med magiska inslag. Om Tamar, Clea och andra nyblivna teaterelever, som inte bara måste kämpa mot statushets och scenskräck utan också mot ett spöke från förr.

"Tjugofemtusen kilometer nervtrådar" av Nino Mick. En diktsamling om att skapa en man och skriva en bok. På pricken-poesi om identitet, språk, sökande och alla mallar som vi människor förväntas klämma in oss i.

Visa merVisa mindre

I antologin "Hetare" har elva författare skrivit varsin erotisk novell. Boken har ett genomgående HBTQ-tema och riktar sig till unga vuxna. Foto: Mikael Andersson

"Det var väldigt roligt men också en stor utmaning", säger författaren Sebastian Lönnlöv om att skriva novellen "Allt jag vill": Foto: Mikael Andersson

Nyfiken på "Hetare"?

I boken har elva författare skrivit varsin erotisk novell.

Redaktör är Anna Ahlund, som skrivit en av novellerna.

Andra författare som medverkar är Eli Levén, författare till bland annat boken "Du är rötterna som sover vid mina fötter" och manuset till filmen "Nånting måste gå sönder" som boken ligger till grund för. Även Saga Becker som vann en Guldbagge 2015 för sin huvudrollsprestation i nämnda film medverkar i antologin.

Visa merVisa mindre