Började på telefon. Bedragarna har efter att ha lurat äldre gått till uttagsautomater för att plocka ut maxbeloppen. Det har bland annat gjorts vid Vällingby torg. Foto: Stefan Källstigen

Vällingbybon Anita lurades på 15 000 kronor

Vällingbybon Anita fick först telefonsamtal av bedragarna. Sedan kom en av dem hem för att hämta bankkort och kod. Efter en våg av så kallade vishing-brott mot äldre har polisen tillsatt en särskild utredningsgrupp.

  • Publicerad 16:18, 9 apr 2021

Året har inletts med en våg av bedrägerier mot äldre. I polisregion Stockholm anmäldes 1 080 fall av bedrägerier mot äldre och funktionsnedsatta i januari och februari.

I slutet av mars lurades flera äldre i Hässelby och Vällingby genom så kallad vishing. Anita, som egentligen heter något annat, är i 80-årsåldern och en av de som råkat ut. Det började med ett telefonsamtal.

– Kvinnan som ringde påstod att någon var på väg att ta ett lån på 100 000 kronor i mitt namn. Då blev jag ganska skakig. De är så manipulerande och låter så medkännande. Dessutom visste den som ringde mitt personnummer, säger Anita.

Kvinnan påstod sig ringa från Ikano Bank. Anita som blev stressad fick veta att någon sedan skulle ringa från hennes ordinarie bank Nordea.

– Nästa kvinna kallade sig Monica Hansson och sa att hon ringde från Nordea. Hon sade att jag inte behövde vara orolig utan att de skulle hjälpa till med allt. Hon berättade att jag snart skulle få ett nytt kort eftersom de hade ett särskilt avtal med Postnord, säger hon och fortsätter:

– Hon sade att en kille var på väg för att hämta mitt kort och att han skulle nämna en särskild kod, vilket den personen också gjorde.

Tar ut maxbeloppet

Efter en stund ringde det på dörren. Mannen hade munskydd på sig. Efter mannen uppgett koden lämnade Anita över kortet. Snart försvann 15 000 kronor genom uttag i automater.

– De som gör detta tar ut maxbeloppet i kontanter och shoppar sedan ofta loss i butiker, säger Mehdi Asadpour som är förundersökningsledare på Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Förra veckan skedde nya brott där bedragare ringde upp och påstod sig ringa från olika banker.

En annan metod som dykt upp i Vällingby lokalpolisområde den senaste månaden är gärningsmän som kastar in nycklar på äldres balkonger, knackar på och sedan säger att de tror att de ”blivit av med nycklarna”. Medan de äldre letar på balkongen, stjäl de bankkort och tillhörigheter.

Polisen: Var nyfiken som granne

Mehdi Asadpour leder en grupp som sedan i februari jobbar särskilt mot bedrägeribrott mot äldre där metoden är vishing med påföljande hembesök. Brotten utreds som grovt bedrägeri.

– Senaste månaden har det varit ett tiotal fullbordade fall i Hässelby-Vällingby. Ser du en ung man du vanligtvis inte ser besöka din äldre granne så var gärna nyfiken och växla några ord efteråt. Vi har också haft fall där grannar kommit förbi och avbrutit försöket av en slump.

Han fortsätter:

– Det här är allvarliga brott. Minimistraffet är sex månader och maxstraffet är sex år. Majoriteten av de som blir lurade är över 90 år och de flesta är kvinnor. Bedragarna jobbar upp en kognitiv svacka hos de äldre genom stress och manipulation, förklarar Mehdi.

Anita beskriver bedragarnas upplägg som välsmort och väl uttänkt.

– Dagarna efter var jag förbannad både på dem men även på mig själv. Jag som trodde att jag var klok. Jag skäms. Men det är gjort nu och jag kan inte få det ogjort, säger hon.

Många brott i början av året

Bedrägerier mot äldre och funktionsnedsatta:

2019: 4 291 anmälningar.

2020: 5 123 anmälningar.

Januari och februari 2021: 1 080 anmälningar.

Anmälningarna avser Polisregion Stockholm.

Källa: Nationellt Bedrägericenter.

Visa merVisa mindre

Vad är vishing?

Vishing står för voice-fishing vilket innebär att bedragaren ringer upp och utger sig för att vara från exempelvis banken.

Sedan starten av pandemin förekommer också bedrägerier där du luras att knappa in bank-id med löften om tid för vaccination mot corona.

Polisens ger flera råd för att undvika bedrägerier.

✔️ Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

✔️ Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

✔️ Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släktning eller från banken, ett företag eller en myndighet.

✔️ Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

✔️ Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet som du kan lita på.

Visa merVisa mindre