Signe Ek och Majda Dzananovic, båda från Vällingby, hoppas på fler kaféer med en ny centrumägare. Inom de kommande månaderna kan försäljningen av centrum ske, enligt Svenska bostäder. Miljardaffären inbegriper butikslokaler, restauranger, garage och kontorslokaler med bland andra Polisen och Arbetsförmedlingen. Foto: Claudio Britos

Vällingby centrum kan säljas innan sommaren

Försäljningen av Vällingby centrum kan ske inom ett par månader, enligt Svenska bostäder. Besökare som Mitt i pratat med hoppas bland annat på fler kaféer och en upprustning.

  • Publicerad 14:20, 25 mar 2022

Vi har inte gjort någon ny värdering i år.

En lekpark, fler märkesbutiker, en möbelbutik, en Rusta, finare fasader. Tankarna går isär bland folk om hur centrum bör utvecklas efter försäljningen.

– Man hoppas ju på fler fräscha kaféer ändå. Vi vill ofta fika efter skolan, men saknar trevliga ställen, säger Signe Ek, 15.

Slutförhandlingar pågår

Hon och jämnåriga Majda Dzananovic går på Vällingbyskolan nära centrum.

– Även fler middagsrestauranger vore kul. Annars är utbudet av butiker helt okej, säger Majda.

Slutförhandlingar pågår just nu mellan Svenska bostäder och den aktuella spekulanten.

– Om allt går som planerat hoppas vi på att försäljningen sker inom ett par månader, säger Ida Strutt, kommunikationschef på Svenska bostäder.

Vill se tydlighet

De flesta Mitt i pratar med hävdar att anläggningen behöver rustas, men att utbudet håller en bra nivå. Centrum är mysigt, familjärt, inte för trångt – och det går snabbt att handla.

Heléne Mårtensson, 66, här med barnbarnet Leopold, 2, tycker att centrum generellt är lite schabbigt. "Butiksutbudet är bra, det är det allmänna intrycket som kan bli bättre", säger hon. Miljardaffären inbegriper butikslokaler, restauranger, garage och kontorslokaler med bland andra Polisen och Arbetsförmedlingen. Foto: Claudio Britos

– Men det är lite nedgånget. Det är ofta viljan som saknas. Jag tycker till exempel att Atrium Ljungberg gjorde ett bra jobb med Farsta centrum när man tog över det. Det viktiga är att det blir tydligt vad nya ägaren ska göra. Inte bara att staden håvar in x antal miljarder och lämnar vind för våg, säger Heléne Mårtensson som sitter och njuter av solen med barnbarnet Leopold, 2 år.

Hemlighetsfullt om buden på Vällingby centrum

Svenska bostäders styrelse kommer så småningom ta ställning till försäljningen. Därefter tar kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ är alltjämt emot försäljningen, men av allt att döma hinner den alltså genomföras före valet.

Värdet har skrivits ned

2020 skrev Svenska bostäder ned värdet på centrum med 220 miljoner kronor och den senaste värderingen ligger på 1,7 miljarder kronor. Anbudstiden gick ut den 6 oktober i fjol.

– Vi har inte gjort någon ny värdering i år. Vi har haft ett flertal intressenter och bud, där vi valt att fortsätta med en intressent för en ansvarsfull försäljning, säger Ida Strutt.

Vällingby centrum

Centrum invigdes 1954 under pompa och ståt.

Åren 2004-2008 genomgick centrum en stor upprustning.

2008 invigdes gallerian K:fem där flera av centrumets dragplåster finns.

Vällingby centrum har 10 miljoner besökare per år. Under pandemin har besöksantalet sjunkit med 15-20 procent.

80 000 tusen kvadratmeter, fördelat över sju fastigheter ingår i säljplanerna.

Däremot kommer husen med Vällingby Folkets hus och Stadsteatern, biblioteket och fritidsgården liksom biografen behållas inom stadens ägo.

Visa merVisa mindre

Slutförhandlingar pågår. Den senaste rapporterade värderingen av Vällingby centrum ligger på 1,7 miljarder kronor. Totalt sju fastigheter om 80 000 tusen kvadratmeter ska säljas. Däremot kommer husen med Vällingby Folkets hus och Stadsteatern, biblioteket och fritidsgården liksom biografen behållas inom stadens ägo. "Vi har valt att fortsätta med en intressent för en ansvarsfull försäljning", säger Ida Strutt på Svenska bostäder. Foto: Jonas Elamson