En lekpark, fler märkesbutiker, en möbelbutik, en Rusta, finare fasader. Tankarna går isär bland folk om hur centrum bör utvecklas efter försäljningen.

– Man hoppas ju på fler fräscha kaféer ändå. Vi vill ofta fika efter skolan, men saknar trevliga ställen, säger Signe Ek, 15.

Slutförhandlingar pågår

Hon och jämnåriga Majda Dzananovic går på Vällingbyskolan nära centrum.

– Även fler middagsrestauranger vore kul. Annars är utbudet av butiker helt okej, säger Majda.

Slutförhandlingar pågår just nu mellan Svenska bostäder och den aktuella spekulanten.

– Om allt går som planerat hoppas vi på att försäljningen sker inom ett par månader, säger Ida Strutt, kommunikationschef på Svenska bostäder.

Vill se tydlighet

De flesta Mitt i pratar med hävdar att anläggningen behöver rustas, men att utbudet håller en bra nivå. Centrum är mysigt, familjärt, inte för trångt – och det går snabbt att handla.

– Men det är lite nedgånget. Det är ofta viljan som saknas. Jag tycker till exempel att Atrium Ljungberg gjorde ett bra jobb med Farsta centrum när man tog över det. Det viktiga är att det blir tydligt vad nya ägaren ska göra. Inte bara att staden håvar in x antal miljarder och lämnar vind för våg, säger Heléne Mårtensson som sitter och njuter av solen med barnbarnet Leopold, 2 år.

https://www.mitti.se/nyheter/hemlighetsfullt-om-buden-pa-vallingby-centrum/repujg!0G30My1WfQkLBCVPUe8x4g/

Svenska bostäders styrelse kommer så småningom ta ställning till försäljningen. Därefter tar kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ är alltjämt emot försäljningen, men av allt att döma hinner den alltså genomföras före valet.

Värdet har skrivits ned

2020 skrev Svenska bostäder ned värdet på centrum med 220 miljoner kronor och den senaste värderingen ligger på 1,7 miljarder kronor. Anbudstiden gick ut den 6 oktober i fjol.

– Vi har inte gjort någon ny värdering i år. Vi har haft ett flertal intressenter och bud, där vi valt att fortsätta med en intressent för en ansvarsfull försäljning, säger Ida Strutt.