Einar Ehn-Briem, huvudskyddsombud, jobbar på Vällingby bibliotek. Foto: Privat, Mitt i

Vällingby bibliotek larmar: ”besökare nyser på personal”

Biblioteket i Vällingby är ett av få som håller öppet i coronatider. Men det är på bekostnad av personalen, menar skyddsombud. Personal vittnar om att besökare hostar och nyser dem i ansiktet. – Många är oroliga på jobbet, säger Einar Ehn-Briem, som vänt sig till Arbetsmiljöverket.

  • Publicerad 05:57, 22 apr 2020

I slutet av mars skickades en rapport om läget på Stockholms bibliotek till Arbetsmiljöverket.

Flera brister radades upp: smutsiga möbler och tangentbord, brist på handskar och dålig städning. Och så smittorisken när personal och besökare möts. Kravet var att stänga biblioteken i Stockholm för personalens hälsas skull.

Vällingby bibliotek.

Arbetsmiljöverket beslöt efter en digital inspektion att inte kräva en totalstängning, bland annat då åtgärder som extrastädning och hemarbete som regel för personal i riskgrupp, vidtagits. Men kritiken bland personalen finns kvar.

”Många oroliga på jobbet”

Einar Ehn-Briem.

Einar Ehn-Briem, bibliotekarie på Vällingby bibliotek och huvudskyddsombud, var den som larmade Arbetsmiljöverket.

– Den osäkra faktorn är fortfarande besökarna. Det förekommer att personal blir nyst och hostad på i ansiktet. Så länge vi behöver röra oss på samma ytor som besökare så finns en risk. Många är oroliga på jobbet, säger han.

De förbättringar som gjorts räcker inte, anser han.

– Biblioteket på Odenplan har fått plexiglas vid diskarna men de är för små och fyller ingen funktion. Vi skyddsombud ville ha avspärrningar från disken för att inte folk ska komma för nära, men det har bara blivit tejp i golvet.

Källa till konflikt med besökare

Dessutom har biblioteken blivit en samlingsplats för grupper vars ordinarie verksamhet stängt ner eller inte tar emot dem, som förskolor, dagverksamhet för äldre och gymnasier, berättar han.

Allt fler vill också ha hjälp med blanketter och utskrifter när medborgarkontoren håller stängt.

– Många undviker att besöka biblioteken, men vi ser att allt fler av de som kommer behöver vår hjälp. Så det blir mer potentiell exponering för smitta och en källa till konflikt när vi försöker hålla avstånd till folk, säger Einar Ehn-Briem.

Bör biblioteken hålla stängt?

– Ja, de bör vara stängda, eller om man kan erbjuda en mer begränsad tjänst där besökare och personal hålls åtskilda på ett ordnat sätt.

Viktig samhällsfunktion

Men de tolv ännu öppna biblioteken fyller en viktig samhällsfunktion – dels för att ge stockholmare information, dels för att bistå dem med praktiska saker som utskrifter. Det menar biträdande stadsbibliotekarie Martin Hafström.

Han anser att man jobbat hårt för att minska smittorisken.

– Vi har gjort så mycket vi har kunnat och försöker hela tiden tolka Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har vakter på fem bibliotek som räknar besökare. Man har möblerat om för att hålla avstånd, tagit bort sittplatser. Går man in på biblioteket på Odenplan känner man knappt igen sig.

Bibliotekarier är oroliga på jobbet. Vad säger du om det?

– Jag har all respekt för människors oro, men jag tycker att vi har gjort så gott vi kunnat för att kunna hålla öppet, det är också det staden vill. Vi jobbar hela tiden lokalt för att förbättra oss, säger Martin Hafström.

Öppna bibliotek

Här är biblioteken som håller öppet i Stockholm

Farsta

Hornstull

Högdalen

Kista

Kungsholmen

Rinkeby

Stadsbiblioteket Odenplan

Skärholmen

Tensta

Vällingby

Östberga

Östermalm (Fältöversten)

Källa: Kulturförvaltningen