Solen bryter igenom granskogen och ger motljus åt höstlöv och spindelväv. Foto: Läsarbild Lena Palm

Vallentunas vackraste höstmorgnar

Vallentuna vimlar av duktiga fotografer. Det fick vi klart för oss efter att ha lagt upp en fotoutmaning på Facebook och bett er läsare att lägga upp era bästa Vallentunabilder med tema höstmorgon.

  • Publicerad 15:05, 13 nov 2018

Vår egen fotograf Åsa Sommarströms fantasieggande bild av perrongen vid Bällsta fick bli avstamp för tävlingen. Det är en bild man kan titta på länge och som är både vardaglig och magisk.

Vi lät er läsare avgöra vilken bild ni gillade bäst och flest likes fick Lena Palm, som fångade en fantasieggande spindelväv i skogen vid Brottby.

Grattis till vinsten! Hur gick det till när du tog fotot?

– Det var ett sånt ögonblick. Jag kom ut i skogen och det var lite frost och solen hade inte hunnit värma upp än. Det var bara att flytta sig runt lite för att fånga ljuset – sen var det klart.

Är du fotograf?

– Nej, verkligen inte, men jag har länge haft ett stort intresse för att fotografera och fick en kamera redan som liten. Samtidigt är jag ganska lat så jag håller inte på att redigera i efterhand utan försöker komponera bilden på plats.

Vad använde du för kamera?

– Den är tagen med mobilen. Mobilkamerorna har blivit fantastiskt bra. Det är roligt då man inte alltid orkar släpa med sig systemkameran.

Har du några tips till andra hobbyfotografer?

– Det beror på motiv, men man kan tänka på att sortera bort saker i bilden som inte tillför något. Sen tycker jag att man ska testa att vrida kameran och även flytta på sig själv. Helt plötsligt kan motivet se annorlunda ut bara för att man flyttat sig någon meter. Det är bara att testa sig fram!

Många duktiga fotografer

Förutom vinnarbilden postades många andra fantastiska bidrag och tvåa i tävligen kom Karin Emtsfors med sin vackra gryningsbild från Vallentuna kyrka.

På tredje plats placerade sig Elisabeth Lundgrens fina tranfamilj från Angarnsjön.

Därpå följer Natascha Antusheva med en bild av en blank Vallentunasjö med spännande moln ovanför.

Cecilia Roth tog en bild av solrosfältet vid Angarnsjöängen, där de oljerika fröna ska bli mat åt fåglarna i vinter.

Och Saga Gillbergs visar att grå novemberdimma också kan vara vacker. Bilden är tagen vid Gustavsudde.

Som framgår är alla som placerat sig kvinnor. Om det beror på att männen i Vallentuna inte är lika duktiga fotografer låter vi vara osagt. Men vi lägger snart ut en ny utmaning och då kanske Vallentunas män revanscherar sig.