Svampkonsulenten Karita Thomé fyllde snabbt en korg med svamp. Foto: Åsa Sommarström

Vallentunas svampar är på gång

Efter en torr och sommar med alldeles för lite regn lyser skogens guld med sin frånvaro. Men än finns chans för Vallentunaborna att fylla svampkorgen. – Nu ber jag till regngudarna, säger svampkonsulenten Karita Thomé.

  • Publicerad 16:47, 15 sep 2017

En som vet var svamparna hittas i Täby, Danderyd och Vallentuna är biologiläraren Eva-Kristina Portén. Hon är bosatt i Täby och tar gärna med sina elever på svamputflykter i närområdet.

– Svampar växer i stort sätt överallt, i måndags gick vi till närmaste park och hittade intressanta svampar.

Men för att finna goda matsvampar till höstgrytan är det bättre att satsa på att leta i skogen. Helst där det växer olika sorters träd anser Eva-Kristina. Ett bra område att besöka är Skogbergaområdet, väster om Arninge, som angränsar till Täby kyrkby.

– Trevliga matsvampar jag tycker man kan leta efter är sillkremla och mandelkremla. Ta ett litet smakprov först för att se om den är ätbar. Är smaken mild går den att äta. Undvik starkt röda kremlor då de oftast är skarp i smaken.

Fukt i marken

En viktig förutsättning för att svamparna ska ploppa upp är att det har kommit rikligt med regn. När marken är fuktig behöver man nödvändigtvis inte åka så långt, tycker hon.

– Centralt i Täby finns Stolpaskogen. Väster om Enebyberg i Danderyd har du Rinkebyskogen och även Altorpskogen söder om Lahäll.

I Vallentuna rekommenderar Eva-Kristina att besöka området kring Tärnan, öster om Brottby.

– Där finns varierad skog och lätt att hitta svenskarnas favoritsvamp, kantarellen.

Svamp i centrum

Men det finns platser närmre centrum. Det vet svampkonsulenten Karita Thomé.

– När jag jobbade som lärare i Vallentuna brukade jag gå med eleverna till området runt idrottsplatsen för att plocka svamp, säger hon.

Hon har bjudit med Mitt i på en privat svampexursion i Rudans friluftsområde i Haninge. En plats hon en gång om året tar med svampentusiaster på. Allt från barn till pensionärer sluter upp.

Ungarna bra spejare

Och att ta med ungarna ut i skogen är ett hett tips för den som vill ha svamp med sig hem.

– Har du små barn eller barnbarn i familjen eller bland vänner, fråga om de vill följa med. Små barn hittar svamp fantastiskt bra, säger Karita Thomé.

Vad frågar folk som går med dig på svampkursen?

– Det är väldigt olika kring kunskapen. En del undrar över varenda svamp de ser, en del är mer specifika och vill att jag ska visa en sotvaxing. Generellt så känner folk igen en trattkantarell men inget annat, säger Karita Thomé.

Fakta

Här hittar du svampen nära dig

Vallentuna: Kårsta. Gillinge. Runt idrottsplatsen. Tärnanområdet.

Danderyd: Rinkebyskogen. Altoprskogen. Ekebysjön.

Täby: Skogberga. Rösjön. Skarpäng.

Södra Roslagen: Bogesundslandet. Dommarudden. Ljusterö. Tallsjöskogarna. Ekbackar i Åkersberga.

Källa: Eva-Kristina Portén.
Visa merVisa mindre

Fakta

5 tips för nybörjare

1. Sopp är en bra nybörjarsvamp eftersom det inte finns någon giftig variant, bara oätliga, på svenskt fastland. Se dock upp för djävulssopp på Öland och Gotland. Du känner igen en sopp på rören under svampens hatt.

2. Tänk bortom gula kantareller, den letar de flesta  efter. Trattkantareller och trumpetsvampar är lätta att känna igen och liksom gula kantareller goda matsvampar.

3. Ha alltid en färsk utgåva av din bästa svampguide med dig. En del svampar som förr sågs som matsvamp betraktas idag som giftiga. Vill du inte bära med dig en bok finns appen Svampguiden där man snabbt kan ta reda på vad för svamp man hittat.

4. Karljohan kommer snabbt upp efter lite regn men förväxlas lätt med gallsopp. Gall­soppen är inte giftig men smakar mycket bittert.

5. Vatten sjunker så leta sänkor! Låga skogspartier, sänkor och kärr ger hopp för svampplockaren även i torra tider.

Visa merVisa mindre

Fakta

6 saker du kanske inte visste om svamp

…världens snabbaste organism är en svamp. Vissa svamporganismer kan, från att vara stilla, skjuta iväg sporer med en hastighet på 25 meter per sekund.

i romarriket talade man om svamp som ”gudarnas mat” då de ansågs göra en odödlig.

…det kan vara farligt att äta för mycket champinjoner då de innehåller cancerogena ämnen.

…över 70 arter av svamp kan lysa i mörkret och användes förr i tiden som ljuskällor.

några av de äldsta svampkolonierna som människan känner till är älvringar, svampar som växer i en ring. De som växer runt stensättningen i Stonehenge i England är så stora att de syns från ett flygplan.

…vildplockad svamp är en källa till vitamin D, vilket är unikt bland vegetabiliska livsmedel. Kantareller, trattkantareller och Karl Johan­svamp innehåller mer D-vitamin än många fiskarter.

Källa: BBC, Livsmedels­verket, Ny teknik
Visa merVisa mindre