Terese Dudas driver restaurangen Våning Ett tillsammans med sin syster Marie. Foto: Cornelis Rikken

Vallentunas restauranger går emot vegotrenden

Allt fler restauranger öppnar upp i Vallentuna centrum – och de tycks alla gå emot den rådande vegotrenden. – Vi har provat med jättegenomarbetade vegetariska rätter, men ställer man det mot en fin biff så väljer folk biffen – alla dagar i veckan, säger Terese Dudas, delägare av Våning Ett.

  • Publicerad 12:08, 15 jun 2018

Allt fler restauranger öppnar upp i Vallentuna centrum.

I går var det premiäröppning för Stars and stripes – en sportbar med fokus på steaks och ribs – i december öppnade hamburgerhaket Bores och i våras tog systrarna Dudas över Våning Ett och gjorde om det till en riktig, amerikansk, västern saloon. Även här står köttet i fokus.

I en tid där till och med snabbmatsjättar som McDonalds och Max väljer att satsa på vegetariskt kan man fråga sig om Vallentunaborna verkligen suktar efter ännu en köttinriktad restaurang?

Det råder onekligen delade åsikter.

”Om 20 år äter vi inte kött”

Elna Spibey har bott här sedan 70-talet och har sett restauranger komma och gå under åren – och hon är inte direkt exalterad över faktumet att ett nytt steakhouse har slagit upp portarna.

– Om 20 år så kommer vi inte att äta kött. Förr fanns det inte lika mycket att välja mellan, men nu behöver vi inte äta det. Det finns så mycket annat, säger hon.

Hon oroar sig också över att en ny restaurang riskerar att konkurrerar ut de redan befintliga verksamheterna – för hur mycket kött kan egentligen Vallentunaborna trycka i sig?

– Jag önskar att det öppnade fler helt vegetariska restauranger – nyttig mat.

Paret Sabina Jansson och Niklas Arnbom går inte ut och äter jätteofta i Vallentuna, men instämmer i Elnas köttkritik – trots att de båda är köttätare.

– Det är väldigt dåligt med vegetariskt och ekologiskt. Ett salladsutbud rent allmänt saknas. Jag upplever att det är lite samma grej på alla restauranger som finns här, säger Sabina Jansson.

– Finns det något vegetariskt här…?, tillägger Niklas Arnbo.

Niklas Arnbom och Sabina Jansson önskar att det fanns mer vegetariskt i Vallentuna. Foto: Cornelis Rikken

”Alla väljer biffen”

Utanför Våning Ett svajar de amerikanska flaggorna och redan vid halv elva-tiden finns ett gäng tidiga lunchgäster på plats.

Det var i februari i år som Vallentunasystrarna Terese och Marie Dudas tog över stället och gjorde om det till en västerninspirerad kvarterskrog.

Terese Dudas håller med om att konceptet till viss del liknar de andra restaurangerna i området – men hon är inte rädd för konkurrensen.

– Jag tror ändå att det finns plats för alla i Vallentuna, säger hon.

Angående den rådande vegotrenden så tycker hon inte att den märks av – iallafall inte här.

– Det är lite mer hipstersöder. Man får tänka på att det här är Vallentuna – vi är lite lantisar. Vi är ju typ en lantbrukarkommun och då sker det naturligt – man kan köpa kött från grannbonden, säger hon, och köttet som serveras på systarnas restaurang kommer från den lokala producenten JK Meat.

Även om de erbjuder vegetariska alternativ så upplever hon att det inte riktigt finns något intresse bland gästerna.

– Vi har provat med jättegenomarbetade vegetariska rätter, men ställer man det mot en fin biff så väljer folk biffen – alla dagar i veckan, säger hon.

På uteserveringen hittar vi två killar i blåställ som precis har avslutat sin lunch.

– Som byggarbetare måste man ha kött, säger den ena, och kollegan nickar instämmande.

Betyg på Våning Ett?

– Skitgott.