Förklaringen ligger enligt Magnus Isberg, näringslivsstrateg i Vallentuna, i att kommunen har en stor variation bland företagarna.

– Här har vi många små och medelstora företag som är snabba på att ställa om. Och branscherna har inte varit lika exponerade som till exempel i Sigtuna.

I Vallentuna hör byggmarknaderna till vinnarna.

– Byggmax fick fylla trallvirke på nätterna för att kunna möta behovet i somras. Folk renoverar och det verkar som att man köper hus som aldrig förr. Man kan inte resa och gå ut och äta. Då lägger man ofta pengar på boendet.

Men krogarna är fortfarande hårt drabbade.

– Det kommer hela tiden nya regler, men de har aldrig fått besked om att stänga ner helt eller om att få ersättning för sina fasta kostnader som man gjort i en del andra länder, säger Magnus Isberg.

Vad gör ni för att stötta dem?

– Vi har skjutit upp upplåtelse- och miljöinspektionsavgifterna. Och jag har lagt ett förslag till politiken om att ta bort tillsynsavgiften på de krogar som har alkoholtillstånd.

– Vi gick också tidigt ut med att man fick öppna uteservering när man ville och ha stor yta. Vi har givit en viss hyresreduktion till några.

För frisörer syns en viss lättnad.

– I början sjönk det extremt för dem, men sedan har det hämtat upp sig. Jag tror att många äldre nu börjat få vaccin och vågar ge sig ut i vardagen igen.