Vallentunas kyrktupp kan vinna pris – igen

Vindflöjeln på Vallentuna kyrka utsågs till Årets kyrktupp för 20 år sedan . Nu kan den få samma pris igen.

  • Publicerad 14:36, 26 jun 2018

1998 fyllde kyrkan 800 år och samma år blev kyrktuppen utsedd till Årets kyrktupp. Sedan slutet av 70-talet är det tidningen Land som håller i tävlingen och nu har tuppen återigen nominerats att få utmärkelsen.

– Då är det säkert dags igen, säger tidningens chefredaktör Carina Löfgren när vi ringer.

Hon berättar också att det finns uppåt 600 kyrktuppar i landet och att det händer att några av dem kommer igen när läsarna skickar in sina nomineringar. Samt att banken förr bara lånade ut pengar till den som bodde i hus som kunde ses från kyrktuppen.

– De som bodde närmast kyrkan ansågs mest betrodda.

Träspiran brann

Vallentuna kyrka är gammal men tuppen sattes upp först 1937. Anledningen till det är dramatisk.

Plåtslagarmästare Bertil Boberg och hantlangaren Evert Ellman svetsar ihop tuppenn

1856 slog blixten ner i den gamla kyrkan. En stor del brann ner, däribland träspiran som satt på kyrktornet. När kyrkan byggdes upp igen fanns inga ambitioner att återskapa den medeltida stilen. I stället byggdes ett nytt kor, sakristian flyttades, vapenhuset försvann och man tog upp nya fönster och dörrar.

Ihålig fågel

Inte förrän 1937 sattes kyrktuppen upp på tornet. Det var Bröderna Bobergs plåtslageri i Djursholms Ekeby som tillverkade den ihåliga kopparfågeln och la in en platta med firmans namn och tillverkningsår i dess innanmäte.

 

Det går att rösta på sin favorittupp fram till den 14 september. Kyrkan med vinnande tupp får en skulptur i pris, Tuppen Ture, som designats av Lina Börjesson.