Vallentunas egen tidsmaskin

Tiderna är mörka och faror lurar överallt. Därför offrar folket på storgården både människor och djur. Så kan det låta när guideföretaget som reser i historien berättar om Vada Sjökullar.

  • Publicerad 07:30, 28 aug 2015

Vallentuna har en rik historia. Varför inte starta guidningar som berättar om den historien, tänkte Angus Carlsson. Sagt och gjort. Sedan i våras har han och kollegan Jonathan Olsson både historievandringar längs Pilgrim Vallentuna-lederna och visningar av Vada Sjökullar. Varje lördag kommer i snitt sex till sju personer till Vada. Där får de höra om Vendeltiden, en period som också kan kallas tidig vikingatid.

– Här vid Vada fanns en av de mäktiga centralplatserna från Vendeltiden, berättar
Jonathan och sveper med
armen mot de gröna kullarna.

Vada var en av platserna längs Långhundraleden, en vattenväg mellan Åkersberga och gamla Uppsala. Av sjön syns bara spår; den dikades ut på 1800-talet när det behövdes mer åkermark. Men gravkullarna på åsen syns. Den största är 30 meter i diameter och fyra meter hög, och den är byggd av människohänder.

– Det intressanta är att kullarna är gjorda av sandjord, medan det är lergjord runt omkring i området. Närmaste sandjord finns vid Angarnssjöängen. Det måste ha tagit både tid och mycket arbetskraft att flytta jorden. Det var en stor maktdemonstration, säger guiden. 

La skatter i gravarna

I gravarna lades först askan av den avlidna och sedan rika skatter. Importerat glas, pärlor, svärd, rustningar, delar av får och kor, ett helt husgeråd.

– Det var en extremt slösaktig tid. Man har hittat en grav med tre hundar i, jakthundar men även kamphundar. I en grav i Vallentuna, Rickebygraven, fanns 13 olika fågelarter. Man trodde att förfäderna fanns kvar i sina gravar och bevakade svartsjukt sina skatter, berättar guiden.

Det var en svår tid och människor såg faror i det mesta.

– Tänk Tolkiens ”Sagan om ringen”, där man gjorde sitt bästa för att överleva, säger Jonathan.

Offrade till gudarna

För att blidka gudarna och magiska väsenden gjordes offer en bit från storgården. Både djur och människor fick sätta livet till. Och eländet slutar inte där. För på den här tiden hade storbönderna trälar, alltså slavar.

– Man har sett exempel på att trälarna fick bark att äta, och kanske kan de ha sovit med djuren.

Det är inte utgrävt vid Vada, men hur man bodde och levde vet vi från andra utgrävningar, bland annat den i Vendel norr om Uppsala.

Just Vendel har fått ge namn åt den här tidsperioden, vendeltiden, som sträckte sig mellan år 550 och år 800 efter kristus.

– Under den här perioden var social status mycket viktig. När man hälsade på hos en annan storbonde tog man kanske med ett sådant här importerat glas, säger Jonathan och visar en bild på ett vackert dryckesglas.

– Och när den bonden skulle komma till en själv var man tvungen att ha en ännu finare present.

En del av lyxvarorna kom från kontinentala Europa och Konstantinopel men man har också hittat ädelstenar som kommit via handelsvägar från Sri Lanka och Indien. 

Som en Asterix-hjälm

Jonathan visar bilder på masker och hjälmar. Hjälmen påminner lite om hur romarna ser ut i Asterix och Obelix, säger Vallentuna Nyheters utsända.

– Ja, den är inspirerad av romerska hjälmarnas utforming, bekräftar guiden.

Åhöraren Elisabeth Lidbaum har tagit med sig 15-årige sonen Jesper på guidningen.

– Det är jätteroligt med lokal historia. Annars är det alltid Stockholm eller Birka som gäller, så det här är jätte­intressant, säger hon.

Vendeltiden

Vendeltiden kallas perioden 550–800 e Kr. Tiden är uppkallad efter Vendels socken i Uppland, där de praktfullaste gravarna från perioden påträffats.

Den äldre kunskapen om vendeltiden, främst baserad på ingående studier av gravfälten, har i nyare undersökningar kompletterats med information om bebyggelsen, bland annat omfattande gårdar med långhus och grophus.

Vendeltiden är på många sätt lik vikingatiden (800–1100 e Kr.), men det finns skillnader. Bland annat gäller det språket; på vendeltiden talade alla folk i Skandinavien ett och samma språk, som idag kallas för urnordiska. Under vikingatiden kommer de första versionerna av danska, norska och svenska.

Källa: NE.se och timetraveltours.se

Visa merVisa mindre