Stöd. Ramin och Josefin har känt varandra i tre år nu, och nu har Ramin fått uppehållstillstånd. Foto: Ella Söderberg

Vallentunanätverket som stöttar ensamkommande

Brottbybon Ramin Niyazi, 19 år, har hunnit bo på fler platser än många andra. Nu har han dock hittat hem i Brottby - det med hjälp av nätverket ”Stöd och samverkan i Vallentuna”.

  • Publicerad 16:58, 28 nov 2018

För tre år sedan kom Ramin Niyazi, 19 år, till ett HVB-hem i Stångberga utanför Brottby. Sedan flyttade han runt till fem olika ställen på två år.

Men förra hösten fick han avslag på sin asylansökan och stod utan bostad. Då kom Josefin Wahlberg Vannérus, kommunikatör och integrationssamordnare på Össeby församling, till undsättning.

– Migrationsverket bedömde att han var tre dagar äldre än vad han egentligen var, så att han därmed var arton, berättar Josefin.

Därmed var inte Migrationsverket skyldig att erbjuda Ramin bostad.

Stort behov

Till slut hittade Josefin en fadderfamilj i Brottby där Ramin nu bor och trivs bra.

– Nu har jag bott där i nästan ett år och det känns bra. Jag gillar Brottby, jag känner nästan alla där och alla hälsar när man promenerar, säger han.

Josefin berättar att behovet av frivilliga fadderhem är stort. De som varit i Sverige i flera år under sin asylprocess har fått ett socialt nätverk, en god man, socialsekreterare och gått i skolan. Plötsligt blir de arton och får flytta till ett asylboende för vuxna, oftast någon annanstans i landet.

– Man rycker upp ungdomarna från integrationsprocessen. Det blir ungdomens egna ansvar att helt och hållet själv hitta en bostad, säger hon.

Frivilliga Fadderhem

När kommunen förra året fick ett ekonomiskt bidrag för att underlätta för ensamkommande att få stanna kvar i kommunen under asylprocessen, bad nätverket S.O.S att få ta del pengarna.

Sedan tidigare hade de startat Frivilliga Fadderhem, där personer i Vallentuna öppnar upp sina hem för ungdomarna.

Läs mer: Nätverk i Vallentuna vill hjälpa ensamkommande

För pengarna har man kunnat ge fadderhemmen ett litet ekonomiskt bidrag, busskort till ungdomarna, delat ut matkassar i form av några hundralappar på ett Ica-kort.

– Vi blev socialtjänsten. Men det största vi har gjort är en mötesplats för de som är faddrar. En gång i månaden får de aktuell information och möjligheten att prata med en utbildad sjukhuspräst om hur det är att vara fadder, säger Josefin.

Fått uppehållstillstånd

Men Ramin är extra glad. I måndags fick han uppehållstillstånd, om än inte permanent. Drömmen är att få utbilda sig till bilmekaniker, och att bo kvar i Brottby.

I och med uppehållstillståndet läggs nu ansvaret på socialtjänsten gällande bidrag för att bland annat kunna hitta en bostad.

– Men vi kommer stötta och finnas som kontakt för socialtjänsten och se till att överlämningen blir bra. Vi släpper inte taget om ungdomarna, säger Josefin.

Frivilliga Fadderhem

Frivilliga Fadderhem är ett projekt som drivs av nätverket S.O.S, Stöd och samverkan i Vallentuna. Nätverket består av Össeby församling, Åbybergskyrkan, Röda korset, Vallentuna församling och personal på Vallentuna gymnasium.