Domen föll vid Attunda tingsrätt i förra veckan. Foto: Mostphotos

Vallentunakvinna döms för djurplågeri

När hon träffade en man som var allergisk lämnade hon katterna ensamma i sin lägenhet och flyttade därifrån. Nu döms den 48-åriga Vallentunakvinnan för djurplågeri.

  • Publicerad 08:37, 6 nov 2018

Katterna var utmärglade och apatiska, pälsen matt. De hade skabb och såriga blåsor i öronen. Stora delar av lägenheten var nedkissad och det låg även kattbajs på golvet. När länsstyrelsens djurskyddsinspektörer kom in möttes slog en skarp stank emot dem. De bestämde sig genast för att katterna skulle omhändertas.

Deras matte hade flyttat från lägenheten för flera månader sedan efter att ha träffat en ny pojkvän. Hon kände sig också förföljd av en granne i huset. Katterna lämnade hon kvar och hon kom sedan dit för att ge dem mat och vatten. Men det kunde dröja upp till fem dagar mellan besöken.

Ont om pengar

Kvinnan visste att katterna var magra och att det kunde bero på att hon inte gav dem tillräckligt med att äta. Hon säger att hon inte alltid hade råd med kattmat och att hon inte funderade så mycket på varför katterna var magra eftersom de alltid varit små. Hon hade sett att de ofta kliade sig i öronen men hon undersökte aldrig varför och hon tog dem inte till veterinär.

Men enligt djurskyddslagen måste man göra det om djuret är sjukt, skadat eller visar tecken på att inte må bra. I det här fallet gjorde hennes underlåtenhet att gå till veterinären för skabb att katterna fick såriga blåsor i öronen.

Grovt oaktsam

I förra veckan dömde kvinnan för djurplågeri eftersom hennes sätt att ta hand om katterna vari grovt oaktsamt.

Straffet blir 100 dagsböter men totalsumman liten, bara 3000 kronor, eftersom hennes inkomster är låga.