Miljötänk. Här visar Erika Wiechel och hästen Eniae hur den nya motionsformen Pick and Ride går till. Foto: Mikael Andersson

Vallentunagänget städar upp i skogen – från hästryggen

Du kanske har hört talas om fenomenet plogging – där löpare passar på att plocka skräp under sin runda? Nu har Karin Strandberg startat motionsformen Pick and ride i Vallentuna, där skräpplockning kombineras med ridning – med hopp om en renare natur.

  • Publicerad 16:36, 24 maj 2019

Det känns bra att plocka upp det för man gör nytta för naturen, så att inte fåglar och andra djur får i sig skräpet

– Det här verkar vara en dold talang hos Eniae. Hon är en bra skräpplockarhäst!

Erika Wiechel, 25, och hästen Eniae får beröm. Stoet stannar direkt när ryttaren säger till och låter Erika böja sig över hennes hals med sin skräpplockarpinne, för att ta upp ett plastband från marken.  

– Man kan hitta alla möjliga saker. Vantar, flaskor, plastpåsar, engångsgrillar, platsband och burkar. Det kan vara grejer folk har glömt. Det känns bra att plocka upp det för man gör nytta för naturen, så att inte fåglar och andra djur får i sig skräpet, säger Erika Wiechel.

Vi befinner oss i en skog i Ledinge, en bit utanför Brottby. Ett gäng ungdomar med hästar har samlats här för att rida och plocka skräp. Ja, samtidigt.

Initiativet, som döpts till "Pick and ride", kommer från Täbybon Karin Strandberg. Hon är verksamhetschef på föreningen Lära med djur i Vallentuna, som anordnar ridverksamhet och daglig verksamhet för personer med funktionssvariationer.

– Vi är ute och rider dagligen och det händer ganska ofta att man rider förbi skräp. Hästar är bra för att komma åt skräp i svårare terräng, säger Karin Strandberg, som myntade det nya begreppet första gången i förra veckan.

Innovativt. Karin Strandberg på Lära med djur är initiativtagaren bakom det nya begreppet, som hon och kollegan Hanna Askered hoppas ska inspirera fler att ta ansvar för en ren natur. Foto: Mikael Andersson

De har också startat en hashtag på Instagram, med förhoppningen om att den nya motionsformen ska bli global.

– Det är allas skyldighet att bidra till en mer hållbar miljö. Jag vill att Pick and ride ska inspirera människor som är ute i skogen att plocka upp skräpet de ser i naturen, istället för att gå förbi det. Vi hoppas ju att vår hashtag ska bidra till en global förändring, säger Karin Strandberg.

Kerstin Blom, 22, är en av de som går på daglig verksamhet hos Lära med djur och som deltog i dagens skräpplockning med hästen Ivar.

– Det är en jättebra idé. Vissa saker förmultnar inte och då kan djur äta det. När man promenerar kanske man inte kommer åt alla ställen. Det går fortare och lättare uppe på hästen, säger Kerstin.

Erika Wiechel instämmer.

– Man får en överblick över naturen och ser saker man inte ser annars. Man kommer lite högre upp, säger hon.

Perspektiv. "Man får en överblick över naturen när man kommer högre upp" Erika Wiechel tycker det är enklare att städa från hästryggen. Foto: Mikael Andersson

Det var när gruppen var ute och red för ett tag sedan och stötte på en flock med kronhjortar som idén med Pick and ride föddes.

– Vi kommer in i en skogsdunge och får syn på en massa gamla rep som ligger i en hög. Det händer ju att vilda djur fastnar i saker. Då kändes det självklart att hoppa ner från hästen och plocka upp det, säger Karin Strandberg.

Hon tycker att fler borde förverkliga sådana små idéer man får i vardagen.

– Jag tror att man ofta går runt och tänker saker i bakhuvudet, saker man skulle vilja testa, säger hon.

Karin och Hanna Askered, stallchef och grundare av Lära med djur, ser också andra fördelar med den nya aktiviteten.

– Det är också en kul gruppaktivitet. Det är en träningssak för hästen med en av- och på-sittning i skogen och att stanna på svåra ställen, säger Karin Strandberg.

#pickandride – så funkar det

Gör i ordning din plastpåse, sopsäck eller sadelväska, om hästen är okej med det kan du ha påsen framför sätet på sadeln. Annars kan du ta fram den när du hoppat ner från hästen.

Stanna hästen så att du har skräpet på höger sida. Om skräpet är vasst, stanna en bit ifrån och hoppa ner från hästen.

Hoppa ner från hästen och plocka upp skräpet, eller böj dig ner över hästens hals och plocka upp skräpet med en skräpplockpinne.

Glöm inte handskar!

Individanpassa aktiviteten efter vad just din häst är bekväm med. Man kan träna hästen att vänja sig vid städredskapen. Ju ovanare häst, desto färre av- och påsittningar bör man göra i skogen.

Visa merVisa mindre